Suomalaispoliisien keksintö auttaa pelastautumaan tulipalosta

Asunnon väliovi voi olla surmanloukku

 

Viitasaarelainen Pisla Oy on kehittänyt yhdessä kahden poliisin kanssa turvalaitteen, joka voi pelastaa tulipaloissa ihmishenkiä. Suomessa syttyy joka vuosi palamaan lähes 3 000 asuinrakennusta. Silloin rakennuksesta on päästävä ulos parissa minuutissa. Asunnosta poistuminen voi kuitenkin olla mahdotonta, jos kodissa on ulko-oven lisäksi sisään päin aukeava väliovi. Tulipalo synnyttää asuntoon ylipaineen, joka tekee välioven avaamisen mahdottomaksi. Pisla Paloturvan avulla oven saa auki myös tulipalossa.

Suomessa syttyy vuosittain lähes 3 000 asuinrakennuspaloa, joissa kuolee kymmeniä ihmisiä. Erityisen vaarallinen tulipalo on asunnoissa, joissa on ulko-oven lisäksi sisään päin aukeava väliovi. Väliovien rakentaminen uusiin kerrostaloihin kiellettiinkin Suomessa vuoden 2018 alussa. Niitä arvioidaan kuitenkin olevan käytössä vanhoissa kerrostaloissa jopa satoja tuhansia.

– Palokuolemien määrä on Suomessa asukaslukuun suhteutettuna maailman kärkeä. Tulipalo syttyy aivan arkisissa tilanteissa: keittiöstä, avotulesta, kuten kynttilästä ja tupakasta, tai saunasta. Toivomme, että nyt kehitetty Pisla Paloturva auttaa pelastamaan ihmishenkiä, Pisla Oy:n myyntijohtaja Jarkko Kaartinen sanoo.

 

Uusi turvalaite tasapainottaa ilmanpainetta

Pisla Paloturva -turvalaite on rakenteeltaan yksinkertainen, joten sen voi asentaa itse välioven lukkorungossa olevan peitelevyn paikalle. Laitteen venttiili tasapainottaa ulko-oven ja sisemmän oven väliin syntyvää ilmanpainetta niin, että välioven saa auki myös tulipalon aikana. Silti laite on huomaamaton.

–  Ovi näyttää asennuksen jälkeen samalta kuin ennen. Pyrimme alusta alkaen siihen, että lopputuloksen on miellytettävä silmää, sanoo keksinnön isä, poliisina Jyväskylän poliisilaitoksella työskentelevä Sami Kaskismaa.

Pisla Paloturvan muita hyviä puolia ovat pitkäikäisyys ja edullinen hinta. Sen toinen kehittäjä ja Kaskismaan kollega Anssi Kinnunen muistuttaa, että jos asunnosta halutaan paloturvallinen, koko ovikompleksin vaihtaminen on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin itse asennettu Pisla Paloturva.

Vastaavaa laitetta ei tiedetä olevan Suomessa eikä muuallakaan maailmassa. Sillä on Suomen kattava patentti ja patenttia haetaan myös EU-alueelle. Kaupoissa laite on nyt loppuvuodesta.

 

 

Turvalaitetta kehitettiin omassa autotallissa

Sami Kaskismaa ja Anssi Kinnunen alkoivat kehittää Pisla Paloturvaa noin viisi vuotta sitten ennen poliisiuraansa palomiehenä työskennelleen Kaskismaan idean pohjalta. Kaskismaa oli miettinyt pitkään sitä, miksi osa tulipalon uhreista löydetään ulko-oven läheltä eteisestä.

– Miksi asukas on päässyt lähelle ovea, mutta ei enää ovesta ulos? Kun perehdyin asiaan enemmän, löysin vastauksen. Asunnosta ei ole mitään mahdollisuutta päästä ulos silloin, kun tulipalon aiheuttama ilmanpaine kohdistuu parin neliön suuruiseen sisään päin aukeavaan oveen, Kaskismaa sanoo.

Kun Kaskismaa ja Kinnunen jalostivat ideaa turvalaitteeksi, he testasivat laitetta aluksi Kaskismaan autotalliin rakennetussa testitilassa. Sen avulla tutkittiin ilmanpaineen vaihtelua tulipalon aikana. Lisäosaamista tuotekehitykseen toi Kaskismaan veli Henri Rahm, joka valmisti 3D-tulostamalla kaikki tarvittavat mallit ja testikappaleet. Vuonna 2019 hankkeeseen tuli mukaan rakentamisen ja asumisen tuotteisiin erikoistunut Pisla Oy. Viitasaarelainen Pisla Oy tunnetaan muun muassa Muurikka- ja Opa-brändeistä.

– Keksijät ottavat usein yhteyttä Pislaan, mutta valtaosa ideoista ei pääse jatkoon. Tässä tapauksessa meille tuli heti tunne, että tuotteessa on jotain erityistä. Kokonaisuus oli helppo hahmottaa, koska Sami Kaskismaa ja Anssi Kinnunen olivat tehneet paljon taustatyötä. Meidän tehtäväksemme jäi sen varmistaminen, että tuote on toimiva ja järkevästi valmistettavissa, Pisla Oy:n Jarkko Kaartinen sanoo ja lisää:

– Turvalaitteen asentaminen ei vaadi myöskään raskasta byrokratiaa. Asuntojen sisäovet ovat asunnon omistajan hallinnassa, joten hän voi päättää itse myös tällaisen paloturvallisuutta lisäävän laitteen asentamisesta.

 

 

LUE LISÄÄ!

 

 

Lisätietoja:
Jarkko Kaartinen, myyntijohtaja Pisla Oy
puh. +358 40 6609 034
jarkko.kaartinen@pisla.fi

 

 

Tiedote. Julkaistu: 22.11.2022, 09:30

 

 

 

 

Jaa juttu:

Lisää uutisia

Odotetut Muurikka-uutuudet ovat saapuneet, uutuusvalikoimaan kuuluu kaasupolttimien tuoteperhe sekä tyylikäs lisätarvikevalikoima.

Haemme varastollemme reippaita kesätyöntekijöitä heti tai sopimuksen mukaan alkaviin työsuhteisiin.

Palosuojelurahaston vuoden 2023 Innovaatiopalkinnon ja 25 000 euron palkintoraha myönnettiin innovaation keksineille suomalaispoliiseille.

Pohjois-Espanjalainen Lacunza ja Pisla Oy ovat aloittaneet yhteistyön ja markkinoille tuodaan alkuun 5 erilaista kamiinamallia.

Kaikki uutiset
0
Pisla-keräilykori