Piristä kotisi sisustusta tauluilla – 4 vinkkiä!

Taulut ovat olennainen osa kodin sisustusta. Ne tekevät kodista viihtyisän ja persoonallisen. Jotta kokonaisuudesta tulisi mahdollisimman onnistunut, taulujen ripustamisessa kannattaa ottaa huomioon muutama seikka.

Taulujen valinta

Jokainen tietää itse parhaiten millaisista tauluista pitää, luota siis makuusi. Voit kiinnittää seinille maalauksia, grafiikkaa, valokuvia tai vaikka tekstiilejä. Sisustustavaratalojen valikoimista löydät laajan valikoiman erilaisia julisteita, joita voit yhdistellä teeman, aiheen tai vaikka värimaailman mukaan.

Uskalla leikitellä taulujen kehyksillä – ne voivat myös olla keskenään erilaisia, kunhan varmistat kehyksien yhteensopivuuden. Huomio kuitenkin, ettei kehys saisi varastaa huomiota itse taululta: yksinkertainen kuva voi tarvita näyttävämmät raamit, kun taas ylväs maalaus ei välttämättä kaipaa ympärilleen kovin jykevää kehystä.

Taulujen asettelu

Sommittele taulujen paikkoja rohkeasti! Iso taulu pärjää seinällä yksinkin. Pieniä tauluja voit ryhmitellä kollaaseiksi. Voit suunnitella kokonaisuutta etukäteen sommittelemalla tauluja vaikkapa lattialla tai seinää vasten. Hyvä perussääntö on pitää taulujen yläreunat samalla korkeudella noin 10 senttimetrin etäisyydellä toisistaan – hajallaan olevat taulut viestivät levottomuutta.

Yleisin virhe on ripustaa taulut liian korkealle. Sopiva korkeus tauluille on katseen tasolla noin 140 senttimetriä lattiasta. Jos huone on korkea, voit kiinnittää taulut hieman tätä ylemmäksi.

Voit myös asetella tauluja hyllyille, lipaston päälle tai vaikka lattialle! Asettele taulut limittäin, niin että suuret taulut jäävät taakse ja pienemmät taulut tulevat eteen.

Taulujen kiinnitys

Seinätyyppi vaikuttaa taulujen kiinnitystapaan. Tarvitset myös porakoneen, kynän, kiinnikkeet sekä rullamitan, jotta saat taulut suoraan. Levy- ja puuseiniin riittää tavallinen ”joka kodin” –pora normaalilla kierreterällä varustettuna, mutta kivi- ja betoniseiniin tarvitaan iskuporakonetta kovapalaterällä. Huomio myös terien kunto – kuluneella terällä on turha yrittää saada mitään aikaiseksi.

Huolehdi, että poraat reiät kivi- ja betoniseinissä tarpeeksi syvälle ja käytä tarpeeksi pitkiä ruuveja ja proppuja, jotta saat kiinnitettyä taulut tukevasti. Pienet taulut voit kiinnittää yhdellä ruuvilla, mutta suurempien taulujen kiinnityksessä on hyvä käyttää kahta kiinnikettä.

Muista huolellisuus mitatessa taulujen paikkoja, varsinkin jos kiinnität useampia tauluja vieretysten. Silmä huomaa kyllä pienetkin mittaerot ja muuten kauniiksi suunniteltu kokonaisuus rikkoontuu ikävästi. Älä siis oikaise pohjatöissä!

Jos et kuitenkaan halua tehdä reikiä seinään esimerkiksi vuokralla asuessasi, taulujen kiinnitykseen on olemassa myös muita vaihtoehtoja. Taulujen kiinnityksessä voit hyödyntää muun muassa erilaisia tarra- ja taulukoukkuja. Yksi suosittu vaihtoehto on myös katon rajaan kiinnitettävä taulunripustusjärjestelmä. Se mahdollistaa painavienkin taulujen ripustamisen ilman reikien tekemistä seinään ja niiden siirtelyn tarvittaessa. Ripustusjärjestelmän asentamiseen pääset halutessasi tutustumaan videon muodossa täällä.

Taulujen valaisu

Tätä ei tule välttämättä ajateltua tauluja kiinnitettäessä, mutta taulujen valaisua kannattaa miettiä. Oikean tyyppinen valaistus korostaa tauluja kauniisti ja tuo ne esiin sisustuksessa. Voit valaista taulut erikseen niille suunnitelluilla kohdevalaisimilla, kattoon kiinnitetyillä spoteilla tai vaikkapa lipaston päälle asetetuilla lampuilla. Parhaassa tapauksessa valo tulee kuitenkin ylhäältä alaspäin. Vältä asettamasta valoa liian lähelle tauluja vaan pidä etäisyys vähintään 80 senttimetrissä.

 

 

 

Avainsanat: , ,

Jaa kirjoitus:

0
Pisla-keräilykori