Suojaa ikkunat kaihtimilla – ohjeet oikeanlaisten kaihdinten valintaan

Asentamalla kaihtimet ikkunaan suojaat kotisi katseilta, valolta ja kesähelteiden lähestyessä myös kuumenemiselta. Kokosimme ohjeita kaihdinten valintaan ja asennukseen.

Vinkkejä sisustuksellisten kaihdinten valintaan

Keväällä valon määrä lisääntyy. Matalalta paistavan aamu- ja ilta-auringon häikäisyn voi tuntea sisätiloissakin. Aamutuimaan valoisuus alkaa häiritä jo unta. Ulkoa tulevan valon määrää voi säädellä tehokkaasti erilaisilla kaihtimilla.

Sälekaihtimet eivät ole ainoa ratkaisu, vaan niille löytyy erilaisia sisustuksellisia vaihtoehtoja. Niistä rullaverho on monelle tuttu. Kesän tullessa kaihtimet, tutummin siis rullaverhot auttavat estämään asunnon kuumenemista helteellä. Siksi ikkunoiden pimennys ja suojaus kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon.

1. Pinta-asennus helpottaa ikkunoiden pesua

Kaihtimista monelle tulevat mieleen perinteiset sälekaihtimet, jotka asennetaan ikkunoiden väliin. Kaihtimia on kuitenkin monenlaisia. Niiden asennus onnistuu yleensä pinta-asennuksena karmiin, seinään tai kattoon. Kiinnitykseen käytetään kannakkeita, joihin kaihdinrulla naksautetaan helposti paikalleen. Näin sen voi irrottaa myöhemmin, esimerkiksi ikkunoiden pesun ajaksi.

2. Tarkista todelliset asennusmitat

Kaihdinta ostaessa on hyvä tarkistaa, mitä valmistajan käyttämät mitat tarkoittavat. Muuten mitoitus voi mennä ikävästi pieleen. Mittaerot johtuvat kaihdinten erilaisista kiinnitystavoista. Jotkut ilmoittavat asennusleveyden, toiset kaihtimen kankaan leveyden. Mitoilla voi olla eroa 4–5 senttimetriä. Esimerkiksi 100 senttimetrin rullaverho voi tarkoittaa metrin asennusleveyttä ja 95 senttimetrin kangasta tai kankaan leveyttä, jolloin tulee huomioida vielä kannakkeiden leveys tämän päälle. Mittojen selitykset käyvät ilmi tuotepakkauksista. Jos valitaan pimentävää kaihdinta, kangas kannattaa mitoittaa pari senttiä ikkunalasia leveämmäksi. Näin valoa ei vuoda reunoilta.

3. Tiettyjä kaihdinmalleja voi kaventaa kotikonstein

Kahdinten leveyksistä on saatavana useita vakiokokoja. Monissa kodeissa on kuitenkin erikokoisia ikkunoita, joihin vakiokoot eivät istu. Rullakaihtimia voi tilata mittatilauksena omilla mitoilla. Pislalta mittatilaukset onnistuvat 40–300 senttimetrin ikkunaleveyksiin. Jos ikkunat ovat poikkeuksellisen korkeita, mittatilauksena saa myös vakiokorkeutta pidempiä rullakaihtimia. Joitain kaihdinmalleja voi kaventaa itse kotikonstein. Esimerkiksi rullaverhon ylä- ja alaputken voi katkaista rautasahalla sopivaan mittaan ja kankaan leikata terävällä mattoveitsellä pari millimetriä niitä kapeammaksi. Samoin myös bambukaihdin on helppo kaventaa ikkunan leveyteen, mutta plisé- ja Day & Night -kaihtimia ei voi kaventaa itse. Kangaslaskoskaihdinten kaventamista ei suositella.

4. Pinta-asennetut kaihtimet sallivat enemmän valinnanvapautta

Pinta-asennetut kaihtimet antavat suurempaa vapautta värin valintaan. Monissa taloyhtiöissä julkisivu halutaan pitää yhtenäisenä. Siksi ikkunan väliin asennettaville sälekaihtimille on saatettu määrätä vain muutama sallittu värisävy. Pinta-asennetut kaihtimet ovat kuin verhoja, joita voi vaihtaa. Siksi niissä voi valita vapaasti suuremmasta väri-, kuosi- ja materiaalivalikoimasta. Kun kaihdinten materiaaliksi valitaan sisustuksellinen vaihtoehto, ei muita verhoja välttämättä tarvita.

5. Suojaa katseilta, valolta vai kuumuudelta?

Kaihdinvalinnassa on tärkeää miettiä, haetaanko suojaa ennen kaikkea katseilta, valolta vai kuumuudelta. Osa kaihdinten materiaaleista on pimentäviä, osa läpikuultavia tai valoa siivilöiviä. Pimentävät kankaat heijastavat lämpösäteilyä tehokkaimmin takaisin ulospäin, joten ne estävät parhaiten myös kuumentumista. Läpinäkyvät screen-kankaat ja muut läpikuultavat materiaalit antavat näkösuojaa ja estävät häikäisyä, mutta eivät pimennä huonetta.

6. Valkoisellakin voi pimentää

Pimentävistä verhoista tulee helposti mieleen, että kannattaa valita mahdollisimman tumma sävy, jotta se varmasti pimentää. Valkoinen väri heijastaa kuitenkin tutkitusti parhaiten auringonvalon takaisin. Siksi monissa pimennysverhoissa on valkoinen tausta, joka näkyy ulos päin. Huoneen saa pimeäksi valkoisellakin pimennysverholla.

7. Aurinkosuojaa parvekkeelle

Jos lasitetetulle parvekkeelle halutaan asentaa kaihtimet, hyviä vaihtoehtoja ovat plisé-kaihtimet ja screen-kankaiset rullaverhot. Ne eivät pimennä parveketta tai peitä maisemaa täysin, mutta ne estävät häikäisyä ja vähentävät kuumenemista.

Tunnetko jo erilaiset kaihdintyypit?

Plisé-kaihtimet

Kankainen vekkikaihdin, joka muistuttaa ulkonäöltään paperivekkikaihdinta. Sen materiaalina on kangas, joka suodattaa pehmeästi valoa. Plisé-kaihtimen erikoisuuksiin kuuluu käyttömekanismi, jolla verhoa voi sekä nostaa perinteisesti alareunasta että laskea yläreunasta. Jos kotia halutaan suojata kadulta tulevilta katseilta, kaihtimen voi säätää peittämään vain ikkunan alemman puolikkaan. Näin yläreunasta pääsee yhä valoa huoneisiin. Kankaan voi pestä vaakatasossa, sillä se palautuu kuivuessaan alkuperäiseen vekkimuotoonsa. Katso täältä kuinka Plisé -kaihdin toimii.

Bambukaihtimet

Oikeasta bambusta valmistetut kaihtimet kiertyvät joko rullaksi tai nousevat laskoksille, mekanismista riippuen. Materiaali tuo luonnonläheisyyttä sisustukseen. Bambukaihtimet ovat edullinen ja tunnelmallinen vaihtoehto ikkunoiden näkö- ja häikäisysuojaksi. Bambukaihtimia voi kaventaa itse.

Rullakaihtimet

Tehokkaimmin pimennykseen sopii pimentävä rullakaihdin. Rullakaihtimia on saatavana myös hieman läpikuultavalla kankaalla. Rullakaihtimia voi myös tilata omilla mitoilla ja valita kankaan laajasta valikoimasta, tai kaihtimen voi kaventaa sopivaksi vakiolevyisistä malleista.

Day & Night -kaihtimet

Day & Night- kaihtimen kankaassa on vaakasuunnassa vuorotellen läpinäkyviä ja pimentäviä kaistaleita. Kangas kulkee kaksin kerroin. Kun kaihdinta nostetaan ja lasketaan, valon määrää ja verhon visuaalista ilmettä voi säätää saumattomasti. Kaihtimen voi kääntää pimentäväksi kiinni-asentoon tai auki niin, että kaihtimet läpinäkyvistä raoista virtaa halutun verran valoa huoneeseen. Katso täältä kuinka Day & Night -kaihtimet toimivat.

Lue lisää Pislan kaihtimista täältä.

Kokeile myös kätevää kaihtimien visualisointityökalua.

 

 

Avainsanat: ,

Jaa kirjoitus:

0
Pisla-keräilykori