Vinkkejä verhojen ripustukseen ja valintaan

Verhojen käyttötarkoitus

Ennen verhotankojen tai kiskojen hankintaa ja kiinnittämistä kannattaa miettiä millaiset verhot huoneeseen tarvitaan. Ovatko verhot vain somiste ja osa sisustusta, tarvitaanko tilaan näkösuojaa vai tuleeko verhon olla myös pimentävä. Kankaan kuosi ja väritys kannattaa valita tietenkin muun sisustuksen mukaan, mutta myös kankaan materiaali ja paksuus vaikuttaa yleisilmeeseen.

Erilaiset kankaat käyttäytyvät ikkunasta tulevan valon kanssa eri tavoin. Kangasta valitessa kannattaa miettiä näkyykö kuvio myös ikkunasta ulospäin vai onko kankaassa selkeästi nurja puoli, tai erottuuko kankaan kuvio halutulla tavalla, kun valo tulee siitä läpi. Jotkut kankaat, kuten silkki, tarvitsee vuoren kestääkseen auringon kuluttavaa paahdetta.

Keveillä pellava-, puuvilla- ja valoverhoilla saadaan pehmennettyä tilan tuntua sekä siivilöityä sisään tulevaa valoa. Ikkunan edessä olevat valoverhot hajottavat auringon paahtavat säteet ja suojaavat sisäpintoja kuten kalusteita ja tapetteja.

 

ADOBE STOCK © navintar

 

Runsaammilla ja paksummilla verhoilla on ääntä ja kaikuja pehmentävä vaikutus. Mitä suurempi ja korkeampi huone, sitä enemmän tila kaipaa vaimennusta.

Runsautta ja ääntä vaimentavaa tekstiilipintaa saa ripustamalla useita verhoja päällekkäin. Viimeistele ilme käyttämällä ohuen valoa läpipäästävän verhon kanssa kuviollisia sivuverhoja. Verhot voi ripustaa joko samalle verhotangolle tai kiskolle, tai laittaa kaksi tankoa tai kiskoa rinnakkain. Kahden tangon tai kiskon etuna on, että molempia verhoja voi liikutella vapaasti.

Jos huone halutaan pimentää, voidaan käyttää pimentäviä sivuverhoja tai kiinnittää verhotangon taakse pimentävä rullakaihdin. Tällöin sivuverhot voivat olla somisteena, eikä niitä tarvitse vetää ikkunan eteen yöksi. Pimentävien sivuverhojen ripustus kannattaa suunnitella siten, että verhot saadaan vedettyä toistensa päälle hieman lomittain, ettei niiden välistä pääse valoa sisään.

 

Erilaisia ripustustapoja

Verhojen – ja sisustuksen – ilmeeseen vaikuttaa myös verhojen ripustustapa. Ripustustapa vaikuttaa myös verhojen liikuteltavuuteen ja laskeutuvuuteen.  Siksi ripustusta mietittäessä pitää tietää tullaanko verhoja liikuttelemaan päivittäin, jolloin niiden tulee kulkea tangossa tai kiskossa sujuvasti.

Jos verhoja ei tarvitse juurikaan liikutella, voidaan ne pujottaa verhotankoon verhokujasta tai -lenkeistä tai kiinnittää solmimisnauhoilla. Jos taas verhoja liikutellaan usein, kannattaa verhoon laittaa purjerenkaat tai ripustaa se verhorenkailla tankoon. Verhorenkaissa on yleensä valmiina nipistimet, joilla verhokangas voidaan kiinnittää suoraan renkaaseen, mutta viimeistellymmän ilmeen saa, kun verhoon ommellaan poimutusnauha, johon renkaat kiinnitetään verhokoukun avulla.

Kiskossa verho kulkee sujuvasti liukujen avulla, joihin verho kiinnitetään joko poimutusnauhaan kiinnitetyistä verhokoukuista tai nipistimillä. Poimutusnauhalla verhokankaan saa myös rypytettyä tasaisesti, jolloin verho laskeutuu kauniisti.

 

ADOBE STOCK © New Africa

 

Huomioi mittasuhteet

Jos ikkunan yläreunan ja katon välissä on noin 50–60 cm tilaa, verhotanko tai kisko kannattaa kiinnittää mahdollisimman ylös, vähintään 20–30 cm ikkunan yläpuolelle. Tällöin tilaan saadaan luotua ilmavuutta ja korkeuden tuntua. Varsinkin matalassa huoneessa liian lähelle ikkunan yläreunaa kiinnitetty tanko madaltaa tilaa entisestään. Jos ikkunan ja katon väliin jää vain vähän seinäpintaa, on paras vaihtoehto kattoon kiinnitettävä huomaamaton verhokisko.

Kapeaa ikkunaa saa huijattua leveämmän näköiseksi, kun valitsee ikkunaa selkeästi leveämmän verhotangon ja ripustaa verhot joko osin tai kokonaan ikkunan viereen. Näin luodaan illuusio siitä, että ikkuna jatkuu myös verhon takana. Jos ikkuna on taas tilaan nähden epäsuhtaisen leveän näköinen, voidaan verho ripustaa ikkunan eteen, jolloin vapaaksi jäävä ikkunapinta on kapeampi.

Lähes kaikki metalliverhotankomme ovat jatkettavia, pituuksia on kaksi 120–210 cm ja 165–300 cm. Jatkettavien tankojen ansiosta ne sopivat monen kokoisiin ikkunoihin tukevuudesta tinkimättä.

Suuret ikkunat ja huoneet tarvitsevat runsaammat ja paksummat verhot, että ne ovat riittävän näyttävät. Valitse siis riittävästi leveyttä tai useampi verho rinnakkain, jotta saat tarpeeksi leveyttä. Verhojen tulee olla myös riittävän pitkät, 1–2 cm lattiapinnasta. Ylipitkien verhojen tulee taas olla reilusti liian pitkät, jotta ne laskeutuvat kauniisti ja pituus näyttää tarkoituksenmukaiselle, eikä vain lyhentämättömille verhoille.

 

ADOBE STOCK © Li Ding

 

Jotta verho laskeutuu kauniisti, kannattaa satsata kankaan laatuun. Hyvälaatuinen kangas pysyy kuosissaan, eikä se vedä mihinkään suuntaan. Myös ompeluun kannattaa kiinnittää huomiota. Verhon ylä- ja alareunaan käännettävät taitteet luovat laadukkaan ilmeen, kun ne ovat riittävän leveät. Myös sivut tulee kääntää ja ommella huolitellun ilmeen aikaansaamiseksi.

Verhon yläreunan voi siis huolitella poimutusnauhan avulla, jolla laskokset lähtevät laskeutumaan kauniisti ylhäältä alas. Laskosten määrää voidaan säätää nauhaa kiristämällä tai ripustamalla verho jokaisesta tai joka toisesta poimutusnauhan piilolenkistä. Jotta verho pysyisi paikallaan alas asti, kannattaa varsinkin kevyiden verhojen alareunaan laittaa verhopainot.

Verhon pituus kannattaa mitata vasta kuin ripustustapa on selvillä ja tanko valittu ja kiinnitetty seinään. Verhon valmis pituus mitataan ripustustavan mukaan tangosta tai verhorenkaista lattiaan.

 

ADOBE STOCK © 290712

 

Verhotanko vai verhokisko

Verhotanko tulee valita verhon materiaalin ja ripustustavan mukaan, tyyliä tietenkään unohtamatta. Valikoimissamme on verhotankoja metallisina sekä puisina ns. isoäidintankoina. Puiset tangot löytyvät valkoisena ja luonnon värisenä. Metallisia tankoja sen sijaan on useissa sävyissä: valkoinen, valkokulta, harjattu nikkeli, satiini, kromi, antiikkihopea ja antiikkimessinki. Tangon materiaalin, paksuuden ja nupin muotoilun avulla voidaan viimeistellä sisustuksen yksityiskohdat.

Raskas verho tarvitsee paksumman ja tukevamman tangon, kuin ohuet valoverhot. Jos olet epävarma tai haluat vaihdella verhoja, ota mieluummin paksumpi tanko kuin ohuempi.

Pitkät tangot ja raskaat verhot saattavat tarvita useamman kannakkeen, jotta tanko pysyy tukevasti suorana ja kestää verhojen painon. Ota kannakkeiden paikat ja määrät huomioon, jos tarkoituksenasi on liikutella verhoja tangolla. Moniin verhotangon kannakkeisiin on mahdollisuus kiinnittää myös verhokisko, jonka avulla saa kerroksellisuutta ripustukseen. Kiskossa verho liukuu vapaasti, kannakkeiden määrästä huolimatta.

 

 

Verhokiskot ovat helposti asennettavia ja edullisia tuotteita, jotka voidaan kiinnittää, vaikka koko seinän pituudelle tai vain ikkunan leveydelle. Jos verhoa ei ole tarkoitus liikutella, kisko voi olla vaikkapa vain verhon levyinen. Kiskot ovat yleensä kiinnitettävissä sekä kattoon, että seinään. Joihinkin tankoihin on saatavilla myös kulmakappaleita, jolloin tangon voi laittaa saumattomasti vaikkapa nurkassa olevaan ikkunaan tai erkkeriin.

 

ADOBE STOCK © Photographee.eu

 

Hyvin suunniteltuna verhot ovat laadukas ja pitkään kestävä osa sisustusta ja kaunista kotia. Sisustamisen iloa!

Lue lisää Pislan verhotangoista ja verhojen ripustuksesta oppaastamme: Pisla verhojen ja tankojen kiinnitysohjeita.

 

Avainsanat: ,

Jaa kirjoitus:

  • Uranustanko

    teräs / valkoinen

    120-210 cm / Ø 13-16 mm

    Sisältö: 1

  • Iratanko

    teräs / satin

    165-300 cm / Ø 16-19 mm

    Sisältö: 1

  • Isoäidintanko

    puu / valkoinen

    Ø 28 mm / 240 cm

    Sisältö: 1

  • Isoäidintanko

    puu / käsittelemätön

    Ø 28 mm, 200 cm

    Sisältö: 1

1
Pisla-keräilykori