Usein kysytyt kysymykset

Opa -keittiötuotteet

 

Mihin käytetyt pannut ja kattilat voi palauttaa?
Käytetyt pannut ja kattilat voi laittaa metallinkeräysastiaan.

Teräsastiat

Mistä johtuu harmaanvalkeat pilkut ja laikut, kalkkikerrostumat teräskattilassa?
Kalkki ym. vedessä olevat mineraalit voivat saostuessaan muodostaa pohjalle harmaan pinnan tai vaaleita laikkuja, jotka eivät irtoa pesuaineilla. Puhdista pohja liottamalla kattilassa yön yli etikka-vesiliuosta (1-2 dl/1 l vettä). Pese ja kuivaa kattila käsittelyn jälkeen.

Miksi teräskattilaan ilmestyy pieniä valkeita täpliä astian pohjalle?
Kattilaan ilmestyy valkeita täpliä, jos ruokasuola lisätään ennen kiehumista. Nämä voidaan puhdistaa myös laimennetulla etikalla. Suola tulisi lisätä vasta kiehumavaiheessa. Älä säilytä suolaisia ruokia pitkiä aikoja teräsastiassa, sillä ruokasuola aiheuttaa teräkseen pistesyöpymiä.

Mistä johtuvat sateenkaaren värit teräskattilassa?
Sateenkaaren värit teräksessä aiheutuvat äkillisestä lämmönvaihtelusta. Ilmiö on täysin vaaraton ja poistuu itsestään vähitellen. Voit käsitellä astian halutessasi etikkaliuoksella.

Miten saan pohjaan palaneen teräskattilan puhdistettua?
Tiukasti kiinni tarttunut ruoka johtuu yleensä liian suuresta lieden lämmöstä. Liota kattilaa tai keitä siinä pesuaineliuosta, jossa on 1 rkl emäksistä pesujauhetta ja 1 l vettä.

Mitä tehdä, jos kattilan kannesta on irronnut korva?
Opan teräskattiloilla on 10 vuoden takuu. Asiakaspalvelumme osaa kertoa kannattaako kansi korjata vai korvata uudella.

 

Pinnoitetut astiat

Uuteen pinnoitettuun pannuun/kattilaan jäi heti ensimmäisen käytön jälkeen jälkiä, onko se pilalla?
Uuden pinnoitetun astian pinta on tarttumattomuuden mahdollistamiseksi samettinen tai peilaava, joten ensimmäiset työvälineistä tulleet naarmut/käyttöjäljet näkyvät siinä helpommin. Tämä on täysin normaalia eikä pinnoite ole mitenkään vaurioitunut.

Voiko pinnoitetun pannun/kattilan pinnoittaa uudelleen?
Valitettavasti pannuja tai kattiloita ei voi uudelleen pinnoittaa.

Mitä eroa erilaisilla pinnoitteilla on?

  • Arki-sarjan Xylan pinnoite on PFOA-vapaa, kaksinkertainen tarttumaton pinnoite.
  • Valu-sarjan Eclipse pinnoite on PFOA-vapaa, kolminkertainen tarttumaton pinnoite.
  • Kivi-sarjan Creblon C3+ pinnoite on PFOA-vapaa, keraamisilla hiukkasilla vahvistettu tarttumaton pinnoite.

Mitä enemmän kerroksia pinnoitteessa on, sitä enemmän se kestää mekaanista hankaamista. Keraamiset hiukkaset myös vahvistavat pintaa tavalliseen pinnoitteeseen verrattuna eli pinnoite kestää paremmin hankausta.

Sisältävätkö Opan pannujen pinnoitteet haitalliseksi luokiteltuja PFOA-yhdisteitä?
Mikään Opan käyttämä pinnoite ei sisällä PFOA-yhdisteitä.

Riittääkö pinnoitetulle pannulle/kattilalle kuumalla vedellä huuhtelu käytön jälkeen?
Pinnoitettukin tuote kannattaa aina tiskata heti käytön jälkeen käsitiskiaineella ja harjalla sekä sisä- että ulkopuolelta. Näin lika ei pääse pinttymään.

Pannuni/kattilani pinnoitteeseen on tullut ajan myötä naarmuja, voiko sitä vielä käyttää?
Pannuihin tulee väistämättä käytön jälkiä. Jos naarmu ei ole läpäissyt pinnoitetta niin, että siitä irtoaa hiukkasia, se ei ole haitallista, mutta jos pannussa on ns. rispaantuneita naarmuja, joista irtoaa pinnoitetta, suosittelemme uusimaan astian.

Pannuni pinnoitteen väri on muuttunut/ pannuun tarttuu ruoka kiinni, miksi?
Jos pinnoitteen väri on muuttunut rusehtavaksi ja/tai pannuun tarttuu ruoat kiinni, pannu on jossain vaiheessa päässyt ylikuumenemaan. Ylikuumeneminen ”kuivattaa” pinnan ja sen seurauksena ruoka alkaa tarttua kiinni. Tässä vaiheessa suosittelemme pannun vaihtoa uuteen. Pinnoitettuja pannuja tulisi aina käyttää matalilla tai keskilämpötiloilla.

Miksi pinnoitetussa kattilassa/pannussa ei tulisi säilyttää ruokaa?
Suolaiset ja mausteiset ruoat voivat vaikuttaa pinnoitteeseen sen ominaisuuksia heikentävästi ja näin ollen lyhentävät astian käyttöikää.

Kuinka pitkä on pinnoitettujen paistinpannujen tai kattiloiden käyttöikä?
Käyttöikä riippuu paljon siitä, kuinka usein ja miten pannuja käytetään sekä miten niitä hoidetaan. Pinnoitetun pannun käyttöikänä on käyttötiheydestä ja hoidosta riippuen 2-5 vuotta.

 

Hiiliteräs- ja kevytvalurautapannut

Hiiliteräspannusta on irronnut musta pinta, onko se pilalla?

Opan Heavy metal hiiliteräspannussa ei ole pinnoitetta. Pannussa oleva musta pinta ei siis ole erikseen pannuun lisättyä ainetta, vaan valmistus prosessissa syntynyt rautaoksidikerros, jonka tarkoitus on suojata pannua ruostumiselta ja helpottaa sen käyttöönottoa. Musta pinta kuluu/ irtoaa käytössä ja tämä on normaali ilmiö. Kyseessä ei täten ole takuun piiriin kuuluva materiaali- tai valmistusvirhe. Kyseisestä ilmiöstä on mainittu tuotteen käyttöohjeessa ja suositellaan rasvapolton tekemistä, kun musta pinta on kulunut.

Mistä johtuu, että hiiliteräspannuni ruostuu?

Hiiliteräspannu ei ole ruostumatonta materiaalia eikä siinä ole pinnoitetta eli on mahdollista, että se ruostuu. Pannun pintaan on valmistusprosessissa syntynyt musta hapettunut kerros, jonka tarkoitus on suojata pannua ruostumiselta ennen käyttöönottoa, mutta se kuitenkin kuluu pian käytössä, jonka jälkeen pannu alkaa helposti ruostua, jollei sitä ole hyvin rasvapoltettu. Pannua täytyy siis huoltaa kuten valurautaisiakin astioita eli tekemällä tarvittaessa rasvapolttoa ja välttämällä astianpesuaineiden käyttämistä. Ruostunut pannu ei ole pilalla, ruosteen voi hangata pois teräsharjalla- tai villalla ja rasvapolttaa pannun tämän jälkeen. Oikein hoidettuna pannu on pitkäikäinen ja hyvä ruuanlaittoväline.

Mistä hiiliteräspannun pohjan kupertuminen johtuu?
Hiiliteräspannu on materiaalina melko ohutta, tästä syystä se myös kuumenee nopeasti ja toisinaan ylikuumentuessaan saattaa kupertua. Suosittelemme välttämään pannun kuumentamista tyhjänä ja käyttämään lieden matalampia tehoja. Pannu kestää kovaakin lämpöä, mutta ei shokkimaista kuumennusta, astia tulee kuumentaa pikkuhiljaa. Vesitilkan lisääminen pannulle kuumennuksen ajaksi auttaa ehkäisemään kupertumista.

Miten rasvapoltan pannuni/patani?

Rasvapoltto liedellä:
Puhdista pannu pesemällä se kuumalla vedellä tai kiehauttamalla vettä pannussa. Hiero kuuman astian sisäpintaan silavaa tai ruokaöljyä muutama ohut kerros. Odota, että rasva imeytyy pannun pintaan kerrosten levityksen välissä. Rasva savuaa kevyesti imeytyessään astian pintaan. Pyyhi astia lopuksi ylimääräisestä rasvasta.

Rasvapoltto uunissa:
Puhdista pannu pesemällä se kuumalla vedellä tai kiehauttamalla vettä pannussa. Esilämmitä astiaa hetken aikaa uunissa, jonka jälkeen lisää silava tai ruokaöljy ohuena kerroksena pannun pintaan. Jos käytät rasvapolttoon silavaa, kuumenna astiaa 250 asteisessa uunissa puoli tuntia. Jos käytät rasvapolttoon ruokaöljyä kuumenna astiaa 150 asteisessa uunissa 1-2 tuntia. Ruokaöljyllä rasvapoltettaessa tulee käyttää hyvin kuumuutta kestävää öljyä, esim. rypsiöljyä. Pyyhi astia lopuksi ylimääräisestä rasvasta.

Kevytvalurautapannuni muuttui ruskeankirjavaksi rasvapolton jälkeen, onko se pilalla?
Pintaan muodostunut ruskeankirjava poltettu rasvapinta suojaa astiaa ruosteelta sekä parantaa paisto-ominaisuuksia ja onkin täysin normaalia, että pannun pinta tulee kirjavaksi käyttöönoton jälkeen.

 

Muurikka -tuotteet

 

Muurikka Pannut

Miten käyttöönotan uuden Muurikka Pannun?
Puhdista uusi pannu pesemällä miedolla pesuaineella tai kuumalla vedellä ja tee rasvapoltto heti puhdistuksen jälkeen seuraavalla tavalla: Kuumenna pannu kuumaksi kaasupolttimella, sähkögrillissä tai hiilloksella ja levitä ohuelti ja tasaisesti Muurikka Silavaa tai öljyä koko pannun pintaan. Rasvaa ei saa valua pannun pohjalle paksulti, koska kasautuessaan rasva palaa epätasaiseksi massaksi. Levitä rasvaa muutamia kerroksia ja odotan rasvan imeytymistä aina levittämisen välillä. Rasva tummuu ja kuivuu pannuun ainakin pannun keskiosalta. Käytössä pannu vielä tummuu ja patinoituu lisää. Katso video tästä.

Miten puhdistan Muurikka Pannun?
Puhdista pannu aina käytön jälkeen. Heti käytön jälkeen pannu puhdistuu parhaiten. Kaada pannulle tilkka vettä, kiehauta ja puhdista pannu lastalla ja talouspaperilla. Pyyhi pannu kuivaksi ja rasvaa paistopuoli kevyesti ruokaöljyllä tai suolattomalla Muurikka Silavalla. Katso video puhdistamisesta tästä.

Kun Muurikka Pannusi on likainen tai haluat puhdistaa pannun eri makuisten ruokalajien välillä, ruokasuola on hyvä konsti. Levitä reilusti suolaa Muurikka Pannulle ja pidä pientä lämpöä päällä muutama minuutti. Suola imee rasvan, kosteuden ja lian pois. Lian imeydyttyä raaputa esim. lastalla suola pois, kaada pannulle tilkka vettä ja pyyhi pannu puhtaaksi. Muista lopuksi kuivata ja rasvata pannu hyvin. Näin Muurikka Pannusi on taas kuin uusi. Katso video suolaniksista tästä.

Mitä teen jos Muurikka Pannu ruostuu, onko se pilalla?
Jos pannu on joutunut kosteudelle alttiiksi säilytyksen aikana ja ruostunut, ei hätää. Hankaa pannu teräsvillalla tai grilliharjalla, puhdista ja rasvapolta Muurikka Pannu käyttöönotto-ohjeen mukaan. Näin pannusi on taas hyvässä iskussa.

Miten Muurikka Pannu kannattaa valmistella pitempiaikaista varastointia varten?
Ennen pitempiaikaista varastointia puhdista, kuivaa ja rasvaa pannu kuumentaen Muurikka Silavalla (kuumennus poistaa kosteuden pannusta ja Silava estää ruostumisen). Säilytä pannu kuivassa paikassa.

Miten käyttöönotan uuden Muurikka teräspaellan/-wokin?
Materiaali on kylmävalssattua terästä / hiiliterästä. Koska pannu ei ole ruostumaton, eikä siinä ole tarttumista estävää pintakäsittelyä, on tärkeää noudattaa käyttöönotto- ja huolto-ohjeita huolellisesti. Oikeanlainen käsittely parantaa pannun paisto-ominaisuuksia sekä suojaa sitä ruostumiselta.

Poista väliaikainen ruosteenestokäsittely kiehauttamalla vettä pannussa ja sen jälkeen pese astia vedellä sekä miedolla astianpesuaineella. Älä jätä pannua kuivumaan ulkoilmaan, vaan kuivaa se heti, jottei se pääse ruostumaan. Tämän jälkeen kuumenna pannu välittömästi ja rasvaa pannun sisus kevyesti öljyllä tai silavalla, rasvapoltto suojaa pannua ruostumiselta ja parantaa pannun paisto-ominaisuuksia. Rasvapoltto on uusittava aina, kun se on vahingoittunut tai pesty pois. Pintaan muodostunut ruskeankirjava poltettu rasvapinta suojaa astiaa ruosteelta sekä parantaa paisto-ominaisuuksia ja onkin normaalia, että pannun pinta tulee kirjavaksi käyttöönoton jälkeen. Katso video tästä.

Miten puhdistan Muurikka teräspaellan/-wokin?
Jatkossa pannun puhdistamiseen ei kannata käyttää pesuaineita, koska pesuaineet irrottavat rasvapintaa. Pese kuumalla vedellä tai kiehauttamalla vettä pannussa. Jos pannuun on tarttunut ruoantähteitä, ne voi liottaa ja/tai hangata teräsvillalla. Säilytä pannu paperiin käärittynä muovipussin sisällä kuivassa ja suojatussa paikassa.

Mitä teen jos teräspaella/-wokpannu ruostuu, onko se pilalla?
Pannu ei ole pilalla. Jos pannu on päässyt ruostumaan, hankaa ja pese ruoste pois ja toista rasvakäsittely.

 

Muurikka Sähkösavustimet

Sähkösavustimen ritilä tippuu, onko se väärän kokoinen?
Ritilä tulee sijoittaa rasvapellin päälle, ja rasvapelti sijoitetaan savustimessa kannakkeiden päälle.

Sähkösavustimen puhdistus
Sähkösavustin on ruostumatonta terästä. Irrotettavat sisäosat eli purupelti, rasvapelti ja ritilät kannattaa puhdistaa joka käytön jälkeen, osat voi pestä vaikka astianpesukoneessa. Vinkki! Purupellillä ja rasvapellillä voi käyttää suojana foliota, helpottaa puhdistamista. Varsinkin, jos käytät sokeripaloja lisävärin saamiseksi kalaan, ne sulavat helposti kiinni purupeltiin.

Suosittelemme myös puhdistamaan sähkösavustimen sisältä, jos seinämiin on kertynyt paljon karstaa ja rasvaa. Irrota sähkövastus savustimesta (vastus on kiinni 1 lukkomutterilla), poista vastus ja vastuksen tuki savustimesta, jolloin voit pestä savustimen sisältä esimerkiksi Muurikka Monipuhdistajan avulla.

 

Kotakeittiö -tuotteet

 

Mitä pitää ottaa huomioon Kotakeittiötä käyttäessä?
Avotulikäytössä, sisällä tai ulkona, noudata sijoituskohteen edellyttämää riittävää huolellisuutta sekä kulloinkin voimassa olevia palomääräyksiä. Paloviranomaisen antama ohjeistus on aina ensisijainen ohje tuotteen käytössä.

  • Älä koskaan sytytä tulisijaa bensiinillä tai muilla vastaavilla tarkoitukseen sopimattomilla aineilla!
  • Pidä sytytysnesteet ja tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta!
  • Älä koskaan jätä lapsia yksin tulisijan ääreen!
  • Älä säilytä herkästi syttyviä materiaaleja tai nesteitä tulisijan pohjan välittömässä läheisyydessä.
  • Käsitellessäsi kuumia keittotasoja (nosto-kääntö), tartu laitteeseen sen puukahvoista tai käytä suojakäsineitä.
  • Teräksen ominaisuuksiin avotulikäytössä kuuluu nopea lämpeneminen, joten älä koske niihin osiin, joita ei ole puulla suojattu. Tulisijan pohja ja tuhkalaatikko kuumenevat erittäin kuumaksi käytön aikana.
  • Älä nojaa tulisijaan tai savukupuun.
  • Vältä polttamasta tulisijassa kertakäyttöastioita, muovia, pahvia, tms. materiaaleja, joista voi lentää palavia hiutaleita ympäristöön.
  • Älä polta muita puita kuin koivua ja leppää.
  • Liekkien suurin korkeus ei saa ylittää puoltaväliä tulisijan ja savukuvun etäisyydestä.
  • Huolehdi tulisijan kiinnittämisestä alustaan sekä sammutusvälineistä ja opasta muita käyttäjiä, miten toimia vaaratilanteen aikana.
  • Älä aloita ruoanlaittoa ennen kuin tulisijan pintakerros on tuhkaantunut.

Tarvitseeko Kotakeittiö alleen aina suojamaton?
Kotakeittiön tulisijan alla sekä 500 mm tulisijan reunojen ympärillä tulee olla palamaton alusta kuten esimerkiksi laatta, sora tai hiekka. Jos Kotakeittiö asennetaan esimerkiksi puuterassille, täytyy Kotakeittiön alle asentaa suojapelti. Kotakeittiö suojamatto on huonosti syttyvää materiaalia, mutta ei täysin palamaton. Suojamatto on ensisijaisesti tarkoitettu suojaamaan Kotakeittiön ympäristö ruoanlaitossa syntyviltä roiskeilta. Etenkin terassille asennettaessa tulee huomioida erityisen tarkasti, ettei palava kekäle voi päästä tippumaan terassilaudoituksen välistä terassin alle.

Minkä tyyppinen Kotakeittiö soveltuu parhaiten mihinkin tilaan? Esim. terassi/sisätilat/piha?
Kotakeittiö Notski on suunniteltu vastaamaan nuotiopaikkaa, jonka vuoksi emme suosittele Notskin asentamista sisätiloihin. Kotakeittiö tarvitsee sisätiloissa savukuvun ja piipun, jotta veto saadaan hyvin ylöspäin eikä savu jää kiertämään sisätilaan. Muuten mikä tahansa muu Kotakeittiömalli soveltuu sekä ulos että sisälle.

Millainen etäisyys pitää olla Kotakeittiöstä palaviin materiaaleihin?
Palamaton alusta kuten esimerkiksi laatta, sora, hiekka tai suojapelti Kotakeittiön tulisijan alla sekä 500 mm tulisijan reunan ympärillä. Lisäksi suojaetäisyys sivuille 1500 mm tulisijan keskeltä joka suuntaan.

Miten korvausilma hoidetaan?
Paras ja vedoton tapa ratkaista avotulen vaatiman korvausilman oikeanlainen virtaus on rakentaa rakennukseen tiivis säteittäin koolattu lattia, joka jätetään lattialautojen alapuolelta auki. Tulisijan alle tehdään 25 – 30 cm:n reikä, josta ilmavirtaus nousee suoraan arinaan; näin saadaan hyvä, tasainen virtaus sisäänpäin. Tulta poltettaessa virtaus kiihtyy ja näin syntyy hyvä ylöspäin suuntautuva veto piipulle.

Toinen suosittu, mutta ei niin hyvä tapa ratkaista korvausilman saanti on upottaa rakennuksen perustuksiin korvausilmaputkia. Putkien halkaisijan tulisi olla noin 150 mm ja niitä pitäisi asentaa vähintään 4 kpl osoittamaan eri ilmansuuntiin. Hyvän vedon ja toimivuuden takia putkien asennon pitäisi olla mahdollisimman paljon tulisijaan päin nouseva. Vaakatasoiseen putkeen ei synny kunnollista virtausta.

Voiko Kotakeittiössä polttaa mitä vaan puuta?
Kotakeittiössä saa polttaa vain koivua tai leppää. Kotakeittiössä ei saa polttaa kertakäyttöastioita, muovia, pahvia, tms. materiaaleja, joista voi lentää palavia hiutaleita ympäristöön.

Voiko Kotakeittiötä käyttää taivasalla, ilman katosta?
Kyllä.

Saako Kotakeittiöihin uutta pohjaa, kun vanha on kulunut puhki?
Kyllä. Vaihtopohja on saatavilla malleihin Kotakeittiö 80, 100 ja BBQ.

Riittääkö Kotakeittiö suojamatto kotaan Kotakeittiön alle, korvaamaan suojapellin?
Riippuu, mikä lattiamateriaali kodassa on. Kotakeittiön tulisijan alla sekä 500 mm tulisijan reunojen ympärillä lattiassa tulee olla palamaton alusta kuten esimerkiksi laatta, sora tai hiekka. Jos Kotakeittiö asennetaan esimerkiksi puulattialle, täytyy Kotakeittiön alle asentaa suojapelti. Kotakeittiö suojamatto on huonosti syttyvää materiaalia, mutta ei täysin palamaton. Suojamatto on ensisijaisesti tarkoitettu suojaamaan Kotakeittiön ympäristö ruoanlaitossa syntyviltä roiskeilta.

Millainen säänkestävyys Kotakeittiöllä on, kun Kotakeittiö on ulkona ilman katosta? Miten hoidetaan Kotakeittiön talvisäilytys?
Kotakeittiö säilyy myös ulkona ilman katosta, mutta se vaatii huolellista huoltamista aina käytön jälkeen.

Käytön jälkeen puhdista aina Kotakeittiön tulisija huolellisesti tuhkasta. Varmista, että hiillos on varmasti sammunut ennen puhdistusta ja etteivät kytevät kekäleet tai muu palava aines pääse aiheuttamaan palovaaraa.  Helpoiten puhdistus onnistuu, kun harjaat tuhkan tulisijan keskellä olevan reiän kautta tuhkalaatikkoon. Tuhkalaatikon tyhjennys käy helposti esim. metalliämpäriin. Huomioithan, että tuhkalaatikko voi olla kuuma, käytä patakinnasta tuhkalaatikon nostamiseen.

Myös muut Kotakeittiön pinnat kuten savukupu, paistotasot ja jalkaosa on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Puhdistamiseen voi käyttää kostutettua siivousliinaa. Jos pinnoilla on selvästi jämähtänyttä likaa, voi pesuveteen sekoittaa pienen tipan pesuainetta.

Jos Kotakeittiösi huoltamisesta huolimatta naarmuuntuu tai maali kuluu paikoittain, suosittelemme paikkaamaan kuluneen maalipinnan Kotakeittiö Paikkamaalilla mahdollisimman pian.  Puhdista ensin uudelleenmaalattava kohta huolellisesti noesta ja rasvasta, anna kuivua. Jos kulunut kohta on jo ehtinyt ruostua, puhdista ruoste huolellisesti pois ennen maalauskäsittelyä. Käsittele puhdas ja kuivunut kohta Kotakeittiö Paikkamaalilla pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Jos Kotakeittiösi on käyttämättä pidemmän aikaa, voit voidella tulisijan kevyesti ruokaöljyllä. Öljy muodostaa tulisijan pintaan mm. ruosteelta suojaavan kerroksen.

Suosittelemme Kotakeittiö Suojahuppua käytettäväksi etenkin, jos Kotakeittiö on ulkona ilman katosta. Suojahuppu suojaa Kotakeittiön roskilta ja suurimmilta säänvaihteluilta. Suojahuppu ei kuitenkaan korvaa asianmukaista huoltoa.

0
Pisla-keräilykori