Markiisin monet hyödyt

Nykypäivän rakennustyyli suosii suuria lasi- ja ikkunapintoja niin julkirakentamisessa kuin yksityiskodeissakin. Se tekee haastavaksi valon ja lämmön säätelyn sisätiloissa. Markiisin avulla suojaat kotiasi UV-säteiltä.

 

Säästä jäähdytyskuluissa

Kaupunkikuvassa – liiketilojen ja ravintoloiden edustalla – markiisi on totuttu näkemään julkisivun elävöittäjänä ja osaltaan tukemassa yrityksen imagoa logoineen ja tunnusväreineen. Nykypäivän lisääntynyt lasinkäyttö liike- ja toimistorakennuksien julkisivuissa on lisännyt markiiseille myös muita tehtäviä. Se toimii häikäisysuojana ja vähentää kuumuutta sisätiloissa. Työskentelytehon ylläpidon lisäksi kuumuuden kurissa pidolla on muitakin etuja. Kiinteistöjen jäähdyttäminen vie energiaa, ja markiisin avulla voi sisään pääsevää lämpösäteilyä ehkäistä tehokkaasti.

Kaihtimet, varsinkin sälekaihtimet, ovat olleet perinteisesti suomalaisten suosiossa asuintaloissa. Ne ovatkin helppo ja kestävä tapa suojata ikkunoita valon ja hieman jopa lämmöltä. Kuitenkin tehokkain tapa estää sisätiloja kuumentumasta on estää lämpösäteily jo ennen kuin se pääsee sisälle.

Markiisien käyttö onkin yleistynyt myös asuinrakentamisessa. Tällöin kyseessä yleensä on terassimarkiisi. Muita malleja on liiketiloissa käytettävät liike- ja korimarkiisit, pienikokoiset ikkuna- ja parvekemarkiisit sekä pergolamarkiisit suurten ulkotilojen kattamiseen.

 

ADOBE STOCK © ifeelstock

 

Suojaa kotisi

Omakotitaloissa markiisilla on samoja hyötyjä kuin julkirakentamisessakin. Kun lämpö blokataan jo ennen kuin se pääsee sisään, ei energiaa tarvitse käyttää niin paljon jäähdyttämiseen ilmastoinnin ja ilmalämpöpumpun avulla. Myös kylmälaitteet vaativat vähemmän energiaa viileämmässä sisälämpötilassa.

Markiisi ei peitä näköalaa ulos siten kuin säle- ja rullakaihtimet ja aurinkoisenakin päivänä voi katsella maisemaa. Auringon valo myös haalistaa ja kuluttaa pintoja. Tapetit ja tekstiilipinnat, kuten sohvat, matot ja verhot säilyttävät värinsä paremmin, kun ne suojataan auringon UV-säteiltä. Pahin paahde on haitaksi myös kodin kukille ja viherkasveille.

Markiisin avulla myös ulkotiloista voi nauttia monipuolisemmin. Markiisi antaa varjoisan katveen paahtavana päivänä parvekkeelle tai terassille ja pienellä sateella suojan. Myös terassipinnat ja puutarhakalusteet säilyvät pidempään siistinä, kun ne eivät ole suorassa auringonpaisteessa.

 

Helppoa ja huoletonta käyttöä

Markiisi avataan ja suljetaan kammella, mutta se voidaan varustaa myös moottorilla, jolloin käyttö tapahtuu katkaisijan tai kaukosäätimen avulla.  Moottoroituun markiisiin on saatavilla monia käyttömukavuutta ja turvallisuutta lisääviä varusteita. Aurinko/tuulisensori mittaa auringonvaloa ja tuulen voimakkuutta. Aurinkosensori avaa markiisin valon määrän lisääntyessä ja sulkee sen valon vähetessä ja tuulisensori sulkee markiisin tuulen voimistuessa. Kaikki toimintaan vaikuttavat arvot ovat säädettävät. Jos markiisi sijaitsee rakennuksen auringon puoleisella sivustalla tai niitä on useita, voidaan säätöjä joutua tekemään usein. Silloin automatiikka lisää merkittävästi käyttömukavuutta.

 

 

Käytä oikein

Suoranaisena sadesuojana markiisia ei kuitenkaan voi käyttää, vaikka se pieniä vesimääriä sietääkin ja kankaat hylkivät vettä. Rankkasade ja suuret vesimäärät voivat vahingoittaa kangasta. Vesi saattaa venyttää kankaan pussille ja lopulta kangas repeää. Tällaista omasta virheestä johtuvaa rikkoontumista takuu ei kata.

Yleisimmät vahingot markiiseille kuitenkin sattuvat tuulisella säällä. Markiisin suuri kankainen pinta-ala on herkkä kovalle ja puuskittaiselle tuulelle. Tuuli tempoo markiisia, jolloin kangas saattaa revetä tai nivelvarret vääntyä. Pahimmassa tapauksessa markiisi voi tuulen voimasta irrota kannakkeineen seinästä.

Kevyellä tuulella markiisi voidaan tukevoittaa kiinnittämällä sen etureuna tuulitukivarsilla maahan tai terassin pintaan, mutta tuulen yltyessä markiisi on suljettava.

Moottoroituun markiisiin lisävarusteena saatava aurinko/tuulisensori tekee markiisin käytöstä huolettomampaa. Tuulisensori mittaa koko ajan tuulen voimakkuutta ja sulkee markiisin tuulen yltyessä. Turvallisuutta ja helppokäyttöisyyttä lisäävä tärinäsensori sulkee markiisin, jos siihen kohdistuu tärinää. Sensori mittaa tuulen vaikutusta markiisiin nopeuden sijaan ja suojaa siksi markiisia paremmin puuskittaiselta ja epäsäännölliseltä tuulelta, johon tuulisensori ei vielä reagoi.

Talvella ja pakkasella markiisia ei suositella käytettäväksi, ettei kangas repeydy. Sen voi kuitenkin säilyttää paikallaan – markiisi lisälaitteineen kestää talven olosuhteet.

 

Ennen markiisin hankintaa

Tärkeintä ennen markiisin hankintaa on varmistua, saako rakennukseen laittaa markiisin ja onko sen ulkonäkö säädeltyä. Tiedon saa kunnan rakennusvalvonnasta. Useimmiten siihen tarvitaan vain julkisivua koskeva toimenpidelupa, mutta kaavoitetuilla alueilla ja kulttuurihistoriallisesti suojelluissa ympäristöissä rakennusten julkisivujen ilmettä valvotaan. Varmista aina luvanvaraisuus oman kuntasi rakennusvalvonnasta!

Taloyhtiöissä lupa tulee aina tarkistaa myös isännöitsijältä ja taloyhtiön hallitukselta, koska sillä vaikutetaan taloyhtiön julkisivuun. Useimmiten luvan saa, mutta markiisien ulkonäön tulee sopia julkisivuun ja olla yhtenäiset koko taloyhtiössä.

Kun lupa on varmistunut, on hyvä tarkistaa paikka, jonne markiisin asennus on suunniteltu. Markiisin voi asentaa mihin tahansa seinä- tai kattorakenteeseen, joka kestää sen painon ja tuulen aiheuttaman vääntövoiman. Markiisin kannakkeet soveltuvat sekä seinä- että kattoasennukseen. Eri materiaaleille on erilaiset kiinnitystarvikkeet ja ne tulee hankkia kulloisenkin kohteen mukaan. Asennus ei ole vaikeaa, mutta on hyvä tietää rakentamisen perussääntöjä. Muista aina lukea asennusohje huolellisesti ennen asentamista.  Jos olet epävarma, kannattaa käyttää ammattilaista asennukseen. Sähkötyöt moottoroituun markiisiin tulee aina teettää sähkömiehellä.

 

ADOBE STOCK © ronstik

 

Markiiseja on markkinoilla vakiomittaisina malleina, jolloin leveyttä tai ulkonäöllisiä seikkoja ei voi valita itse. Kun valitsee mittatilausmarkiisin, saa tarkan koon lisäksi valita rungon värin, kotelon, kankaan kuosin sekä lipan muodon omaan kohteeseen sopivaksi.

Markiisin leveys vaikuttaa aina sen ulottuman mittaan; mitä leveämpi markiisi, sitä pidempi ulottuvuus. Asennettaessa markiisia säädetään myös sen maksimiulottuvuus, eli kuinka pitkälle markiisi avautuu sekä markiisin kaltevuus. Nämä molemmat mitat vaikuttavat siihen, kuinka alas markiisin etureuna laskeutuu avattuna. Markiisin asennuskorkeus on siis sitä ylempänä mitä kaltevampi markiisin lippa on, jotta markiisin alla on riittävästi tilaa liikkua.

Kaltevuutta voidaan säätää vielä asennettunakin. Tärkeää on, että vesi valuu markiisin päältä pois ja hyvä nyrkkisääntö on, että markiisin tulee kallistua vähintään 20 cm yhden metrin matkalla.

 

Kankaat ja kuosit

Laadukkaan markiisin tunnistaa siitä, että sen kangas on läpivärjätty ja UV-suojattu. Lisäksi niihin on tehty homesuojaus ja käsittely likaa vastaan. Markiisikankaan käyttöikä on keskimäärin 10-15 vuotta. Mitä kovemmalla säiden rasituksella markiisi on, sitä nopeammin se kuluu. Käyttöikää voi pidentää vuosittaisella huollolla. Kankaan voi pestä pehmeällä harjalla tai sienellä ja miedolla pesuaineella ja lopuksi huuhdella huolellisesti. Painepesuria ei kankaaseen saa käyttää, se haurastuttaa kankaan kudoksen. Pesun tai sateen jäljiltä märkä markiisi tulee kuivattaa auki rullattuna. Kankaat kestävät yleensä vähemmän aikaa kuin markiisin mekanismi ja siksi niitä usein voidaan myös vaihtaa.

Laadukas markiisi on pitkäikäinen ja talon arvoa kohottava elementti. Laadun takaa myyjän ja valmistajan myöntämä takuu, joka yleensä on merkki kestävästä tuotteesta.

 

Markiisilla voi elävöittää talon julkisivua ja luoda kesäksi mukavan oleskelutilan ulos.

 

Pislan markiisit valmistaa puolalainen Vertex S.A., jolla on takanaan pitkä tuotekehitys markiisien parissa. Siksi tuloksena on laadukas, perusteellisesti testattu ja toimiva tuote.  Markiiseillamme on CE-hyväksyntä, mekanismilla on kahden vuoden takuu ja kankailla takuuaika on viisi vuotta.

Katso Arin ja Kirsin kotirempoista miten helposti Pislan markiisin asentaminen sujuu!

Avainsanat: ,

Jaa kirjoitus:

0
Pisla-keräilykori