.

Kierrätysohjeistus

Tuotteissamme ja niiden pakkauksissa on käytetty monia eri materiaaleja. Pakkauksiimme on useimminten merkitty valmistusmateriaali ja/tai sen kierrätystapa. Tuotteiden valmistusmateriaali on usein merkitty tuotepakkaukseen ja lisäksi se löytyy myös verkkosivuiltamme. Tältä sivulta löydät yleisen ohjeistuksen kuinka erilaiset materiaalit tulee Suomessa kierrättää. Sivun alaosassa tuotteissamme ja tuotepakkauksissa käyttämiämme virallisia kierrätysmerkkejä.

Lisätietoja saat alueesi jätehuollosta tai Kierrätysinfosta.

 

Pakkausten kierrätys

Käytämme pakkausmateriaaleina pääsääntöisesti muovia, kartonkia ja metallia. Erilaiset muovirakenteet sekä yhdistetyt pahvi- ja muovipakkaukset takaavat kullekin tuotteelle parhaan mahdollisen suojan tuotannosta logistiikkaan ja loppukäyttäjälle saakka. Pakkausmateriaalien käyttö optimoidaan siten, että tuotteille saadaan riittävä suojaus, mutta samalla minimoidaan raaka-aineiden käyttöä. Pakkauksissa käytettävät muovit on varustettu oikeasta hävitystavasta kertovin kierrätysmerkein.

Kierrätä pakkausmateriaalit oikein! Huomioi kierrättämisessä alueelliset ohjeet jätteiden käsittelystä.

 

Kartonki- ja pahvipakkaukset
  • Kaikki kartongista tai pahvista valmistetut pakkaukset voidaan lajitella kartonkikeräykseen. Näitä ovat esimerkiksi pientuotteiden ripustuspahvit ja laatikkopakkaukset. Myös ruskea pakkauspaperi ja paperipussit lajitellaan kartonkikeräykseen. Pakkauksista erotellaan muoviset osat kuten kansikalvot, teippejä, etikettejä tai hakasia ei tarvitse poistaa.
  • HUOM. Likainen kartonki tai pahvi lajitellaan energiajätteeseen, eikä sitä voi kierrättää ja uusiokäyttää.
Muovipakkaukset
  • Lähes kaikki muovista valmistetut pakkaukset voi lajitella muovinkeräykseen. Näitä ovat esimerkiksi pientuotteiden pussit ja kääremateriaalit sekä styroksi. Kierrätyksen helpottamiseksi pakkausten osat erotellaan toisistaan, jos pakkauksessa ei ole muuta ohjetta.
Muovi- ja kartonkipakkaukset
  • Pakkaukset, jotka sisältävät muovia ja kartonkia, erotellaan toisistaan, kun se on mahdollista ja kierrätetään kumpikin erikseen. Jos materiaaleja ei saa eroteltua, tulee pakkaus laittaa sekajätteeseen.
paperi
  •  Puhdas ja kuiva paperi, kuten lehdet, kirjeet, mainokset ja kopiopaperi tulee kierrättää paperinkeräykseen josta se toimitetaan uusiokäyttöön. Ruskeaa paperia, kuten paperikasseja tai pakkauksen pehmusteena käytettävää ruskeaa ryppypaperia ei voida uusiokäyttää. Nämä tulee kierrättää kartonkikeräykseen.
Metallit
  •  Metallit tulee kierrättää metallijätteeksi. Kierrätyksen helpottamiseksi pakkauksista erotellaan muusta materiaalista, kuten muovista tai lasista valmistetut osat.
Puu
  • Puujätteen kierrätykseen kuuluu esimerkiksi pakkauspuutavara, kuten suurten tuotteiden pakkaamisessa käytettävät tukipuut. Kuormalavat lajitellaan erikseen ja ohjataan uudelleenkäyttöön.

 

Tuotteiden käytön jälkeinen kierrättäminen

Moniin tuotteisiimme on saatavilla varaosia. Varaosia voit tiedustella jälleenmyyjältä, jolta tuotteen ostit tai asiakaspalvelustamme. Monia varaosia voi tilata myös verkkokaupoistamme . Jos tuote on ehjä, mutta jäänyt itsellesi tarpeettomaksi, sen kierrättäminen käyttöön jollekin toiselle voi olla mahdollista esim. kierrätyskeskusten tai kierrätystuotteiden myyntiin/lahjoitukseen keskittyneiden verkkopalveluiden kautta.

Kierrätä käytöstä poistetut tuotteet oikein! Huomioi kierrättämisessä alueelliset ohjeet jätteiden käsittelystä.

Verkkosivuillamme ja useimmiten myös tuotteen pakkauksessa ilmoitetaan tuotteen valmistusmateriaali, jonka perusteella sen oikean lajittelutavan voi tunnistaa.

 

Muovi
  • Muovista valmistetut tuotteet eivät kuulu kierrätystuotteiden joukkoon, vaan ne lajitellaan sekajätteeseen. Muovikeräykseen voidaan laittaa vain muovista valmisetut pakkaukset kuten pussit ja rasiat.
Metalli
  • Pienikokoiset metallituotteet, kuten helat tai tuotteista irrotettavat metalliosat lajitellaan metallijätteeksi. Suurikokoiset metallituotteet (yli 50% metallia) kuljetetaan metalliromuksi kierrätyspisteille alueellisten ohjeiden mukaan.
Puu
  • Puusta valmistetut tuotteet erotellaan jäteasemilla useimmiten kyllästetyn, käsitellyn ja käsittelemättömän puun lajeihin ja puujäte murskataan hakkeeksi. Pieniä metalliosia kuten nauloja ja niittejä ei tarvitse erotella.
Lasi ja keramiikka
  • Huom. Tuotteissa käytetyt lasiset osat kuten lasihyllyt lajitellaan sekajätteeseen. Lasikeräykseen voidaan laittaa ainoastaan pakkauslasia kuten lasipulloja ja tölkkejä. Keraamiset tuotteet kuten saippua-annostelijat kuuluvat myös sekajätteeseen, ei lasinkeräykseen.
Sähkölaitteet
  • Laitteet, jotka toimiakseen tarvitsevat sähkövirtaa, akkua, paristoa tai aurinkoenergiaa ovat sähkö- ja elektroniikkalaiteromua (SER), joille on omat kierrätys- ja käsittelylaitokset. Tarkista alueelliset ohjeet Kierrätysinfosta.

Kierrätysmerkit

 

Yleinen kierrätysmerkki (Möbiuksen rengas) kuvaa pakkauksen kierrätettävyyttä, muttei kerro tarkemmin kuinka se tulee tehdä. Käytetään usein esim. kartongista tai pahvista valmistetuissa pakkausmateriaaleissa.

 

 

 

Muovin kierrätysmerkit kertovat muovin laadun virallisella lyhenteellä. Suomessa voidaan kierrättää lähes kaikki muovi, nykyisin myös PVC-muovi.

ABS-muovista harvoin valmistetaan pakkauksia, mutta siitä valmistetaan sen lujuus- ja työstöominaisuuksien vuoksi käyttötuotteita ja laitteiden osia. ABS-muovia kerätään erikseen joillain keräysasemilla, mutta useimmiten se menee sekajätteeseen.


 

 

Pahvi- ja kartonkikierrätysmerkit kertovat pakkauksen soveltuvuudesta kartonkikeräykseen. Aaltopahvipakkaukset PAP 20, kartonkipakkaukset PAP 21 ja paperipakkaukset PAP 22, kuten paperipussit kerätään uusiokäyttöön.

Huomaa, että paperipakkaukset kierrätetään toisin kuin paperi, kuten aikakausilehdet, mainokset ja kirjeet, joiden paikka on paperinkeräyksessä.
Lue lisää Suomen kuitukierrätyksen sivulta.


 

SER tulee sanoista sähkö- ja elektroniikkalaiteromu. Sähkö- ja elektroniikkalaitteita ovat kaikki laitteet, jotka tarvitsevat sähkövirtaa, akun, pariston tai aurinkoenergiaa toimintaansa.

SER-merkinnällä varustettu tuote on toimitettava elektroniikkajätettä vastaanottavaan keräyspaikkaan. Sitä ei saa laittaa sekajätteeseen. Kaikissa EU:n markkinoilla myytävissä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa tulee olla SER-merkintä.

Tiesitkö!

Suomessa sekajäte pääsääntöisesti poltetaan jätteenkäsittelylaitoksissa, joista saadaan energiaa teollisuuden ja kotitalouksien käyttöön. Kaikkea Suomessa syntyvää sekajätettä ei kuitenkaan voida käsitellä kotimaassa. Tästä syystä kierrättäminen ja sen tehostaminen edelleen on tärkeää. Kaikki jäte, mikä kierrätetään uusiokäyttöön säästää ympäristöä ja vähentää sekajätteen määrää.  Lue lisää kiertotaloudesta Suomen kiertovoiman sivulta.

 

Kuulumme tuottajayhteisöihin:

 

0
Pisla-keräilykori