Mitä pitää huomioida hyvän sisäilman saamiseksi

Hyvä ilmanvaihto pitää sisäilman puhtaana ja raikkaana. Tilassa on hyvä hengittää ja rakennuksen rakenteet pysyvät kunnossa. Ilma on raikasta, hajutonta ja pölytöntä. Hyvässä sisäilmassa ei tunnu vetoa eikä se pidä melua. Lämpötilaltaan hyvä sisäilma on miellyttävää.

 

Huonosti toimiva ilmanvaihto aiheuttaa tunkkaisen hajun lisäksi mahdollisesti erilaisia terveysongelmia. Nenä voi olla tukossa, nuhaa voi esiintyä, iho kuivuu ja päätä särkee. Epäpuhtauksia sisäilmaan tulee ihmisestä itsestään, lemmikeistä, tekstiileistä ja tavaroista. Tupakointi heikentää myös huomattavasti sisäilmaa. Rakennus- ja sisustusmateriaalit voivat myös aiheuttaa epäpuhtautta. Maaperän radonsäteily voi myös kulkeutua sisäilmaan ja radonin pääsy on estettävä.

Kosteutta syntyy suihkussa käymisen, saunomisen ja pyykinpesun sekä -kuivauksen yhteydessä. Kosteutta syntyy myös ruoanlaitosta. Itse ihmisen aineenvaihdunta ja myös lemmikit ja huonekasvit tuottavat kosteutta.

Sisäilman laatuun vaikuttaa myös säännöllinen siivoaminen ja puhtaanapito. Huoltotyöt kannattaa tehdä aikanaan ja remontoida viimeistään käyttöikänsä päässä olevat rakenteet. Myös rakennuksen ulkopuoliset olosuhteet, esim. sadevesien ohjaus rakennuksesta poispäin vaikuttaa sisäilman laatuun.

 

 

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilmaventtiilit (tuloilma) sijaitsevat tuuletusluukuissa, ikkunankarmeissa tai oleskeluhuoneiden ulkoseinissä. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat wc-tiloissa, kylpyhuoneissa ja vaatehuoneissa. Painovoimaisen ilmanvaihdon ilmavirrat vaihtelevat ulkoilman mukaan. Kylmällä ja tuulisella ilmalla ilmanvaihto on tehokasta, lämpimällä tai tuulettomalla säällä ilmanvaihto on hyvin pientä tai olematonta. Painovoimaiseen ilmanvaihtoon vaikuttavat korvausventtiilien koko. Niiden olisi hyvä olla tarpeeksi suuret ja kaikissa oleskelutiloissa, jotta ilmanvaihto on riittävää. Jos niitä ei ole tarpeellista määrää, tulisi ne asentaa jälkikäteen. Suodattimella varustettu venttiili estää parhaiten ulkoilman epäpuhtauksien kulkeutumisen sisäilmaan.

Painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta perustuu siihen, että raitis ilma tulee korvausilmaventtiileistä ja ilma poistuu poistoilmaventtiileistä (wc, kylpyhuone, vaatehuone) poistohormeihin.

Painovoimaisen ilmanvaihdon tehoon voit vaikuttaa paljon itse. Puhdista tulo- ja poistoilmaventtiilit ja pese suodattimet vähintään kahdesti vuodessa. Puhdista keittiön liesituulettimen suodattimet vuoden aikana useita kertoja. Tuuleta talvella ristivedolla pari minuuttia tehokkaasti ja sulje sitten ikkunat. Säätämällä tuloilmaventtiilit kesäksi ja talveksi vuodenajan mukaan, tehostat myös ilmanvaihtoa.

 

 

Koneellinen ilmanvaihto

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa raitis ulkoilma tulee asunnon oleskelutiloihin korvausilmaventtiileistä ja ilma poistetaan koneellisesti poistohormiin (wc, kylpyhuone, vaatehuone).

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa pitää huolehtia riittävästä korvausilman saannista. Ilman riittävää määrää korvausilmaventtiilejä, koneellinen poistoilmanvaihto imee korvausilman rakenteista ja niiden liitoksista. Korvausilma on tällöin epäpuhdasta. Riittävällä korvausilmaventtiilien määrällä saadaan oikein toimiva ilmanvaihto. Venttiilit on hyvä asentaa ulkoseiniin tai vaihtoehtoisesti ikkunankarmeihin.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto

Nykyiset koneellisen ilmanvaihdon järjestelmät toimivat sekä tulo- että poistoilmanvaihdossa koneellisesti. Suodatettu ulkoilma tulee tuloilmaventtiileistä puhaltamalla tuloilmakanavia pitkin koneen avulla oleskelutiloihin. Ilma poistetaan poistoilmaventtiilien kautta koneellisesti. Sisään tuleva ilma voidaan lämmittää ja näin ei synny vedon tunnetta. Sisään tulevan ilman lämmittämiseen käytetään energiatehokkaasti poistoilmasta kerättyä lämpöenergiaa.

Koneellisen ilmanvaihdon tulo- ja poistoilmanvaihtokoneet vaativat myös puhdistusta ja säätämistä, jotta ne toimivat hyvin eivätkä vie turhaan ylimääräistä energiaa. Asuntokohtaisissa järjestelmissä asukas voi tarpeen mukaan säätää tehoa. Säädöt vaikuttavat sisäilman laatuun. Oikein mitoitettuna sisäilma pysyy raikkaana eikä aiheuta vedon tunnetta. Koneellisen ilmanvaihdon ollessa kyseessä on hyvä huolehtia säädöistä aina kuormituksen ja tarpeen mukaan. Kesällä ja lämmityskautena säätöihin on hyvä ottaa huomioon lämpötilaerot ja asettaa kesäisin poistoilman lämmöntalteenoton ohitus ja tuloilman lämmitys alhaiselle tasolle. Syksyllä taas palataan talviasetuksiin. Suodattimet on hyvä vaihtaa pari kertaa vuodessa. Poistoilmaventtiilit ja lämmöntalteenottolaitteen kenno täytyy puhdistaa vuosittain. Kenno on hyvä myös pestä muutaman vuoden välein.

 

Huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta rakennuksen elinkaari pitenee ja sen käyttäjät voivat hyvin.

Pislan laadukkailla ilmanvaihtoon tarvittavilla venttiileillä, puhaltimilla ja säleillä saat apua ilmanvaihdon parantamiseksi. Tutustu valikoimaamme täällä.

Avainsanat: ,

Jaa kirjoitus:

0
Pisla-keräilykori