Näin toimii auringolla lämpenevä ulkosuihku

Ulkosuihkut sopivat erityisesti mökille, rannoille sekä pihasaunojen ja paljujen kaveriksi. Vesi otetaan puutarhaletkusta ja se lämpenee suihkuissa ilmaiseksi auringon voimalla. Myös järvivettä saa käyttää, koska vesiliittimessä on suodatin, joka siivilöi roskia vedestä. Suihkun voi asentaa itse vaikka laiturille, puiseen alustaan tai maahan asennusankkurin avulla.

Kesäkäyttöön tarkoitetuille ulkosuihkuille löytyy käyttöä erityisesti mökeillä, missä peseytymismahdollisuudet ovat rajalliset. Merenrantakohteisiin ne tuovat kätevän keinon huuhtoa merivesi pois uimisen jälkeen. Ulkosuihkut sopivat yhtä hyvin pihasaunojen, paljujen, ulkoporealtaiden ja uima-altaiden kaveriksi, tai vaikka lasten vesileikkeihin.

Pislan Sunny-ulkosuihkuja on neljää eri mallia. Ne eroavat toisistaan sillä, montako litraa vettä rungon sisään mahtuu kerralla lämpiämään. Pienimmässä mallissa vesimäärä on 18 litraa, suurimmissa 40 litraa. Muuten suihkut eroavat toisistaan sillä, onko niissä kiinteä yläsuihku vai letkullinen käsisuihku. Isoimmissa 35 ja 40 litran suihkuissa on lisäksi kätevä jalkasuihku, jolla on helppo huuhtoa jalat, vaikka paljuun kiivetessä. Jalkasuihkun vesi ei lämpene.

 

Auringolla lämpiävä ulkosuihku toimii niin, että sen juureen kiinnitetään puutarhaletku, johon vesi johdetaan joko suoraan vesiverkosta tai vesiautomaatin avulla luonnonvedestä. Veden paineen tulee olla vähintään 1 bar, jotta vesi jaksaa nousta ylös suihkuun. Suihkurungon musta muovipinta kerää auringon lämmön ja lämmittää ilmaiseksi letkusta virtaavan kylmän veden. Kunnon porotuksessa vesi voi lämmetä suihkun sisällä jopa 60-asteiseksi. Toista putkea pitkin suihkuun nousee jatkuvasti myös kylmää vettä. Sekoittajassa on termostaatti, joten suihkuveden lämpötilaa voi säätää portaattomasti.

– Moni on kysynyt, saako järvivettä käyttää ulkosuihkuissa. Kyllä saa, jos vedenpaine on riittävä.  Vesiliittimessä on suodatin, joka siivilöi vedestä roskia ja epäpuhtauksia. Järvivettä käyttävien tulee vain muistaa puhdistaa suodatin ja suihkupäät säännöllisesti. Puhdistushommiin kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, jos vesi ei enää virtaa tasaisesti, kertoo ulkosuihkuja maahantuovan Pisla Oy:n myyntijohtaja Jarkko Kaartinen.

Lämmintä vettä riittää 10–20 minuutin suihkuun rungon tilavuudesta riippuen. Puutarhaletkusta suihkuun virtaa uutta vettä lämpenemään sitä mukaa kuin sitä käytetään. Näin lämmintä vettä on aina maksimaalinen määrä käytössä. Veden lämpenemiseen ei vaadita pilvetöntä auringonpaistetta. Olennaista on, että suihku sijoitetaan avoimelle paikalle, ei varjoon.

 

Asennus puualustaan tai asennusankkurilla suoraan maahan

– Ulkosuihku on erittäin helppo asentaa itse. Se kiinnitetään alustaan vain neljällä ruuvilla. Kiinnityksen voi tehdä suoraan laituriin tai terassiin. Jos maa on tasainen mutta kallioinen, suihkun voi ruuvata kiinni puiseen asennusalustaan. Sen voi kiinnittää myös maahan kiilamaisella asennusankkurilla. Asennustavasta riippumatta suihkun alle kannattaa laittaa puu- tai muoviritilä, joka pitää jalat puhtaana, Kaartinen vinkkaa.

Kun suihku on pystyssä, vesiliitäntä tehdään pikaliittimellä suoraan vesipostin tai vesiautomaatin letkuun. Asennuksen voi tehdä itse, eikä siihen tarvita putkimiestä. Suihkusta tulevat vesimäärät ovat niin pieniä, että suihkun alle ei tarvita välttämättä erillistä keruuallasta. Vesi imeytyy maahan.

 

Tyhjennysventtiilistä suihkun saa tyhjennettyä

Talveksi ulkosuihku irrotetaan paikaltaan ja nostetaan lämpimään varastoon odottamaan uutta kesää. Pakkanen voi muuten rikkoa sekoittajan, joka säätelee suihkuveden lämpötilaa. Tyhjennysventtiilistä saa suihkun tyhjennettyä ennen varastointia.

– Jos suihku on kesällä pitkään käyttämättä, se kannattaa välillä tyhjentää. Näin vesi ei jää seisomaan ja suihku pysyy puhtaana, Kaartinen muistuttaa.

Näistä linkeistä pääset katsomaan Sunny 35 ja Sunny 40 -ulkosuihkujen asennusvideot YouTubesta. Ohjeita voi soveltaen käyttää kaikkien suihkumallien asennukseen.

Pisla viimeistelee pihasi.

 

 

Jälleenmyynti:
Pislan verkkokauppa: www.pisla.fi, hyvin varustellut rautakaupat ja tavaratalot

Kuluttajatiedustelut: Pisla Oy, puh. 010 8432 111

 

@ Viestintätoimisto Rianno Communications, Heini Kantala

 

 

Avainsanat: , ,

Jaa kirjoitus:

0
Pisla-keräilykori