Ohjeet terassin keväthuoltoon

Talven jäljiltä terassi voi olla huonossa kunnossa – etenkin, jos sen edellisestä huollosta alkaa olla kulunut jo aikaa. Kesän lähestyessä terassin puhdistus ja pintakäsittely tulevat kuitenkin ajankohtaiseksi. Siisti terassi antaa kodille viimeistellyn ilmeen sekä tekee pihapiiristä viihtyisämmän. Kun huolehdit terassin huollosta säännöllisesti, pysyy terassisi hyväkuntoisena vuodesta toiseen. Listasimme alle asioita joita kannattaa ottaa huomioon terassia huoltaessa – poimi vinkit talteen!

Tarkista terassin kunto

Aloita terassin keväthuolto tarkistamalla terassin kunto talven jäljiltä. Jos terassissa on lahoja ja vanhoja puuosia – vaihda ne uusiin. Kiristä löystyneet ruuvit ja naputa ylös nousseet naulat takaisin. Jos laudat ovat päässeet nousemaan, on ruuveja alun alkaenkin ollut liian vähän.

Puhdista terassi huolellisesti

Pelkkä vesipesu harjauksineen ei terassin puhdistukseen riitä vaan tarvitset siihen terassin pesuun tarkoitetun pesuaineen. Käytä terassilaudoituksen pesuun pehmeää juuriharjaa tai terassipesuharjaa. Valitse harja jonka saat kiinnitettyä jatkovarteen, näin vältät turhan kyykkimisen ja työ sujuu jouhevasti. Harjaa kaikki terassin osat mahdollisimman hyvin ja huuhtele pois pinnalta irronnut lika puhtaalla vedellä puutarhaletkun avulla.

Jos terassin pesusta on päässyt kulumaan aikaa ja lika on pinttynyt kiinni, kannattaa harkita terassipesurin vuokraamista. Ole kuitenkin tarkkana, ettet vahingoita terassin pintaa – tikkujen noustessa terassilaudoituksesta, on edessä pinnan hiominen ennen käsittelyä.

Käsittele terassi

Otathan huomioon, että terassin tulee antaa kuivua pari päivää sen pesun jälkeen – märkää puuta ei voi käsitellä. Jos terassi on juuri rakennettu, voit unohtaa terassin öljyämisen ensimmäiseltä kesältä. Tuore puu on käsittelyn jäljiltä märkää ja siksi uuden terassin öljyäminen tulee ajankohtaiseksi vasta noin vuoden päästä sen rakentamisesta. Vanhemman aiemmin käsitellyn terassin huoltoon riittää normaalisti yksi öljyämiskerta. Jos terassia ei kuitenkaan ole käsitelty aiemmin ja se on kulunut, on öljyäminen hyvä suorittaa toistamiseen.

Pintakäsittelytuotteen valintaan vaikuttaa muun muassa se millä terassi on aikaisemmin käsitelty. Muuten öljyn väri kannattaa valita koti tai mökki huomioiden, jotta terassi istuu mahdollisimman hyvin ympäristöönsä. Ennestään hyvin hoidetulle terassille riittää väritön öljy, mutta kulunut terassi voi kaivata pinnalleen voimakkaamman sävyn. Muista varata öljyä tarpeeksi kerralla samasta värierästä, jotta et joudu käsittelemään terassia kahdella eri sävyllä!

Siveltimiä kannattaa hankkia muutama erikokoinen, jotta työskentely sujuu mahdollisimman ripeästi. Pienen siveltimen tarvitset kapeisiin ja ahtaisiin väleihin ja leveämmän itse terassilautojen öljyämiseen – huomioi jatkovarsi myös tässä tapauksessa.

Levitä öljy siveltimen avulla terassin pinnalle aina parin laudan leveydeltä päästä päähän, jotta saumat eivät jää näkyviin. Jotta saat öljyn levitettyä myös lautojen väliseen rakoon, liu’ta sivellintä hieman sivuttain. Pyri tasaisuuteen ja vältä jättämästä jälkeesi öljyläikkiä.

Toista toimenpide tarvittaessa uudelleen terassin kuivuttua. Muussa tapauksessa terassi on valmis käytettäväksi. Huomioi, että sääolosuhteen vaikuttavat kuivumisaikaan, joten varmista pinnan kuivuus ennen terassin uudelleen käsittelyä tai käyttöönottoa.

Suojaa terassi

Terassi ja sen kalusteet kannattaa suojata vaihtuvilta sääolosuhteilta esimerkiksi erilaisten markiisien tai aurinkosuojien avulla. Näin voit nauttia terassistasi pitkälle syksyyn ja suojaat myös terassisi kuntoa auringon kuluttavalta paahteelta. Markiiseja on saatavilla mittatilauksena eri väri- ja kuosivaihtoehdoilla sekä erilaisilla lisävarusteilla. Niihin voi asentaa moottorin, jolloin käyttö onnistuu helposti kaukosäätimen avulla kammen sijaan. Tuuli/aurinkosensorin avulla markiisi avautuu ja sulkeutuu säädettyjen kynnysarvojen mukaan. Halutessasi voit tutustua markiisin asennukseen videon muodossa täällä.

Jos kaipaat terssillesi näkö- ja tuulensuojaa, sitä saat helposti ja nopeasti sivumarkiisin avulla. Se on yksinkertainen asentaa ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi rivitaloon tuomaan yksityisyyttä terassille.

 

 

 

Avainsanat: ,

Jaa kirjoitus:

0
Pisla-keräilykori