Varaudu tulevaan lämmityskauteen!

Syksy tuo viileät ilmat tullessaan ja moni alkaa harkitsemaan takan ja muiden tulisijojen käyttöönottoa, että kotiin saadaan lämpöä ja tunnelmaa. Tarkista ainakin nämä muutamat seikat, ennen kuin sytytät takan ensimmäisen kerran pitkän käyttämättömän kauden jälkeen.

 

Turvallisuus ensin!

Jollet ole sitä ihan vastikään tehnyt, on nyt syytä tarkistaa palo- ja häkävaroittimien kunto ja toimivuus. Toisin kuin palovaroitin, häkävaroitin ei ole pakollinen varuste, mutta sen käyttö on erittäin suositeltavaa. Lue ohjeet varoittimien oikeasta asennuksesta ja käytöstä Tukesin sivulta:

  tukes palovaroitin   TUKES HÄKÄVAROITIN  

Tarkista myös tulisijan ympäristö. Siirrä kaikki palavat materiaalit ja ylimääräiset esineet pois tulisijan päältä ja läheltä, jotta tulen sytyttäminen on turvallista.

 

ADOBE STOCK © glebchik

 

Puhdista tulisija sisältä ja päältä

Tulisija tulee puhdistaa vain kokonaan jäähtyneenä!

Tyhjennä tulipesä ja tuhkalaatikko tuhkasta, tarkista myös, ettei tuhkaa ole valunut tuhkalaatikon alle tuhkaluukkuun. Tuhkien poisto on tärkeää tehdä ennen jokaista lämmityskertaa, jotta ilma kulkee vapaasti arinan kautta tulipesään eikä tulisija ala savuttaa. Arinakin pysyy paremmassa kunnossa, eikä pala puhki niin nopeasti, kun sen puhdistaa tuhkasta ja palamattomista kekäleistä säännöllisesti. Tuhkan poistoon on hyvä käyttää toimivia välineitä, kuten tuhkakauhaa tai tuhkalapiota ja tuhkaharjaa.

Tuhkat voi säilyttää ja kuljettaa hävitettäväksi metallisessa, kannellisessa tuhkasangossa. Jollei tuhkaa säilytä puutarhalannoitteeksi seuraavaksi kevääksi, se viedään sekajätteeseen tiiviisti muovipussiin suljettuna. Kompostiin tuhkaa ei kannata laittaa, sillä se lopettaa kompostin toiminnan.

Tulisijan pinnan voi imuroida pölyistä imurin karvasuuttimella. Älä kuitenkaan imuroi tuhkaa tavallisella imurilla, sillä hienojakoinen tuhka voi levitä suodattimen kautta huoneilmaan sekä tukkia ja rikkoa imurin.

Jos tulisijan pinnassa on likaa tai nokea, sen voi pestä astianpesuaineliuokseen kostutetulla liinalla. Säännöllinen puhdistaminen on tärkeää, jotta noki ei pinty tulisijan pintaan. Silloin sen puhdistaminen on haastavampaa. Erilaiset pinnoitukset, kuten kaakelit ja vuolukivi, tulee puhdistaa eri tavoin. Parhaat ohjeet juuri oman tulisijasi pinnan puhdistukseen saat tulisijan valmistajalta.

Jos tulisijassa on lasiluukku, puhdista myös se. Hyvin vetävässä tulisijassa luukku ei juurikaan likaannu, mutta silloin tällöin lasiin voi kuitenkin tarttua nokea. Likaantunut lasi kannattaakin puhdistaa aina heti tulisijan jäähdyttyä, jotta noki ei pala lasiin kiinni. Lasin pesuun on siihen tarkoitettuja tuotteita, kuten HTT Lasinpesu tai lähes kaikkeen siivoukseen sopiva Muurikka monipuhdistaja. Toimiva konsti on myös kastaa kosteaa liinaa pehmeään tuhkaan ja hangata lasia sillä. Pesun jälkeen lasi tulee kuivata huolellisesti.

 

ADOBE STOCK © Smole

 

HUOM!

Muistathan, että asukkaan on itse huolehdittava, että nuohous suoritetaan riittävän usein. Vakituisen asunnon tulisija tulee nuohota vähintään kerran vuodessa. Ennen lämmityskautta onkin siihen oiva aika, sillä nuohooja voi samalla tarkistaa tulisijan kunnon ja sen, että hormi on auki ja vetää kunnolla. Nuohouksen saa toimittaa vain pätevä nuohooja. Lisää nuohoukseen liittyvistä ohjeista, suosituksista ja määräyksistä voit lukea Pelastustoimen verkkosivulta:

PELASTUSTOIMI NUOHOUS

 

Hormi vetämään

Usein tulisija on pitkän kesän ajan kokonaan käyttämättä ja kun syksyn tullen tulisijaa aletaan lämmittämään ensimmäisiä kertoja on vaarana, että hormi ei vedäkään vaan savu tulvii sisään. Tämä on seurausta siitä, että hormi on kylmä tai oikeammin sanottuna hormissa oleva ilma on kylmempää kuin ulkona oleva ilma, jolloin ilmavirta hormissa käy alaspäin. Tätä ilmiötä kutsutaan kylmälukoksi.

Toinen yleinen syy on se, että hormiin kertyy kosteutta puiden poltosta syntyvästä savukaasusta. Se on raskaampaa kuin huoneilma, eikä nouse ylöspäin hormissa ja syntyy ilmalukko.

Molemmat ilmiöt ja savun sisään työntyminen on vältettävissä helposti ja turvallisesti muutamilla pienillä toimenpiteillä:

 1. Avaa hormipelti ja aseta korvausilmasäädin sytytysasentoon etukäteen, jotta huoneilma pääsee hormiin ja tulipesään. Anna lämmetä 10-15 minuuttia.
 2. Lämmitä tulipesää ja hormia etukäteen polttamalla kynttilää tulipesässä. Voit käyttää lämmittämiseen myös vaikkapa hiustenkuivaajaa. Kuivaajalla voi puhaltaa lämmintä ilmaa myös suoraan hormiin nokiluukun kautta.
 3. Tarkista veto sytyttämällä pieni pala paperia tai tulitikku ja tarkkaile palamista. Nouseeko savu ylöspäin ja palaako tuli kirkkaasti?
 4. Aloita lämmittäminen varovasti. Ensin vähän sytykkeitä ja pieniä pilkkeitä, ja kun olet varmistunut siitä, että hormi vetää, lisää puita vähän kerrallaan.
 5. Vetoa voi parantaa pitämällä tulisijan luukkua auki sekä raottamalla ovea tai ikkunaa. Myös koneellinen ilmanvaihto, liesituuletin tai jopa keskuspölynimuri voi häiritä vedon syntymistä, joten sammuta ne jos veto on heikko.
 6. Älä lämmitä tulisijaa ensimmäisellä kerralla liian kuumaksi. Täytä tulipesä vain puolilleen ja käytä vain kuivaa puuta. Täysi pesällinen kuumentaa tulisijan liian kuumaksi ja se voi vaurioittaa tulipesää ja hormia. Halkeamat aiheuttavat tulipalovaaran.

 

Nautinnollisia hetkiä elävän tulen lämmössä!

 

ADOBE STOCK / © Smole ADOBE STOCK © Smole

 

 

Avainsanat: ,

Jaa kirjoitus:

Välineet ja tuotteet tulisijan hoitoon

 • HTT 790 Takkavälinesarja

  valurauta / musta

  19 x 19 x 68,5 cm

  Sisältö: 1

 • HTT Takkavälinesarja Kelo valkoinen

  teräs / valkoinen

  25 x 16 x 56 cm

  Sisältö: 1

 • Ale!

  HTT 408 Halkoteline ja takkavälineet

  lakattu puu / teräs / harmaa

  43 x 30 x 63 cm

  Sisältö: 1

 • HTT Puunkantoteline Honka musta

  merialumiini, koivuvaneri, koivu / musta

  34 x 35 x 46 cm

  Sisältö: 1

 • HTT Puunkantoteline Kelo valkoinen

  merialumiini, koivuvaneri / valkoinen

  33 x 35 x 53 cm

  Sisältö: 1

 • HTT Lasinpesu

  Isopropyylialkoholi / Aerosoli

  400 ml

  Sisältö: 1

 • Muurikka monipuhdistaja

  Sisältö: 1

 • HTT Halkoteline korkea

  teräs / musta pulverimaali / sisäkäyttöön

  45 x 30 x 170 cm

  Sisältö: 1

 • HTT Tuhkasanko kannella

  teräs / puu / musta / musta

  Ø 34 x 40 cm / 25 L

  Sisältö: 1

 • HTT Tuhkakauha

  teräs / musta

  ~ 40 x 14 cm

  Sisältö: 1

 • HTT Tuhkalapio

  puu / teräs / musta

  70 cm

  Sisältö: 1

0
Pisla-keräilykori