Vinkit rullakaihtimen asennukseen

Rullakaihdin on helppokäyttöinen aurinkosuoja, jolla saa tehokkaasti estettyä auringon valon ja lämmön sekä ulkopuolisten katseet. Se voi olla myös näyttävä osa sisustusta. Lisää vinkkejä kaihdinten valintaan voit lukea aiemmasta blogikirjoituksestamme Suojaa ikkunat kaihtimilla.  Tässä artikkelissa on kerrottu tärkeimmät seikat, joita tulee ottaa huomioon kaihdinta asennettaessa.

Rullakaihtimen mitoitus

Ennen kaihtimen hankintaa on tärkeää selvittää minkä kokoinen kaihdin on sopiva.  Pislalla on useita vakiomittaisia rullakaihtimia, joista yleensä löytyy sopiva koko. Kaihtimien vakioleveydet ovat 70, 100, 120, 140, 160, 180 ja 200 cm, korkeuden ollessa aina 170 tai 180 cm. Kaihdinmitoituksia on valmistajasta riippuen erilaisia; toisissa kaihtimissa mitoitus on kankaan leveys, toisissa kaihtimissa taas koko kaihtimen leveys kannattimineen. Tarkista siis mitta ennen asennusta!

 

iSTOCK © M-Production

 

Jos kaihtimen vakioleveys ei ole sopiva, näppärä voi myös itse kaventaa rullakaihtimen sopivaksi. Tämä vaatii jo hieman taitoa ja kärsivällisyyttä. Ensin kaihtimesta irrotetaan mekanismit ja mahdollinen alalista. Kankaaseen merkitään oikea leveys ja leikataan se. Kangas on tärkeää saada leikatuksi suoraan, koska pienetkin heitot näkyvät kaihdinta rullatessa ja kangas saattaa hankautua mekanismiin. Kun kangas on leikattu sekä putki, että alalista tulee lyhentää sahaamalla. Putken ja kankaan reunaan kiinnitettävän alalistan on hyvä olla noin 5 mm leveämpiä kuin kangas. Jos alalista on ommeltu kujaan, sen tulisi olla noin 5 mm kapeampi kuin kangas. Sen jälkeen kaihdin kootaan ja se on valmis asennettavaksi.

 

 

Huomioi muutama seikka, kun päätät kaihtimen koon:

  1. Tarkista ensin kaihtimen leveys. Valikoimissamme on kahdella mitoituksella olevia kaihtimia. Toinen mitoitus viitaa koko kaihtimen leveyteen sisältäen kannakkeet, toinen mitoitus viittaa vain kankaan leveyteen.
  2. Kun kaihdin asennetaan ikkunan päälle, eli pinta-asennuksena, mitataan ikkuna karmien ulkoreunoista. Kaihtimen kangas kannattaa mitoittaa pari senttiä ikkunalasia leveämmäksi. Näin valoa ei pääse vuotamaan reunoilta, mikä on tärkeää, jos tilaan on valittu pimentävä rullakaihdin.
  3. Syvennykseen asennettaessa mitataan ns. piikki – piikkimitta. Esimerkiksi, jos syvennyksen tarkka mitta on 150 cm, vähennetään siitä 0,5 cm, eli PP-mitta kaihtimelle on 149,5 cm. Syvennykseen sopiva kaihdin voi kokonaisuudessaan olla maksimissaan siis 149,5 cm leveä.
PP-mitta = x cm – 0,5 cm

 

Kaihtimen asennus

Ensimmäisenä valitaan kaihtimelle kiinnityskohta. Kaihtimen voi kiinnittää samoilla kannakkeilla joko seinään tai kattoon, kumpi toimii paremmin. Kiinnityskohta kannattaa valita siten, että ikkuna on mahdollista avata ilman kaihtimen irrottamista, eli laittaa se kiinni joko ikkunan karmiin, seinään reilusti ikkunan yläpuolelle tai kattoon.

iStock © Mikhail Artamonov

 

Ikkunan sijainti ja huoneen sisustus saattaa vaikuttaa siihen, kummalta puolelta rullakaihdinta on helpointa käyttää. Mittatilauskaihtimeen kätisyyden voi valita. Vakiokaihtimissa mekanismi on aina oikealla, mutta sen voi vaihtaa itse melko vaivattomasti: Ota kannakkeet irti putken päistä. Irrota myös putken sisäpuoliset uros- ja naarasosat. Vaihda sisäpuoliset osat putken toisiin päihin ja sen jälkeen kannakkeet. Putken sisäpuolinen naarasosa kuuluu siihen kannattimeen, jossa on mekanismi.

Jos sinulla on asennuslistalla varustettu kaihdin, ovat kannakkeet kiinni asennuslistassa pienillä ruuveilla. Irrota ensin kannakkeet listasta ja sen jälkeen toimi kuten edellä. Kiinnitä kannakkeet lopuksi takaisin listaan.

 

 

Varmista että kaihdin tulee suoraan, muuten kangas rullautuu epätasaisesti ja hankautuu mekanismiin, eikä toimi kunnolla. Käytä vatupassia, koska pienikin heitto vaikuttaa ja silmämääräisesti on vaikea arvioida suoruutta.

Kun olet varmistanut oikean paikan ja kaihtimen suoruuden, merkitse kannakkeiden paikat siten, että kaihdin on paikallaan, vaikka piirtämällä kannakkeen yläkulmaan merkit. Merkitse sitten pelkkien kannakkeiden avulla ruuvien paikat. Tarkista vielä tässä vaiheessa, että merkit ovat suorassa toisiinsa nähden. Ruuvaa kannakkeet kiinni. Laita putki ensin mekanismilla varustettuun kannakkeeseen ja sen jälkeen liu’uta putken toinen pää toiseen kannakkeeseen ja napsauta se paikoilleen. Kannakkeessa on lukitusmekanismi, jonka nappia painamalla kaihtimen saa irti kannakkeesta, vaikka ikkunanpesun ajaksi.

 

 

Jos sinulla on asennuslistalla varustettu kaihdin, on sen asennus huomattavasti nopeampaa ja yksinkertaisempaa. Asennuslistan saa kaikkiin mittatilauskaihtimiin. Myös aikaisemmin mallistoissamme olleissa Day & Night  ja Screen-kaihtimissa on useimmissa asennuslista.

Asennuslistan kannakkeiden paikkoja ei tarvitse mitata niin tarkasti kuin perinteisten kannakkeiden. Riittää, että ne ovat sijoitettu tasaisesti kaihtimen leveyteen nähden ja tietenkin suoraan. Kun kannakkeet on kiinnitetty paikalleen, kaihtimen asennuslista asetetaan ensin kannakkeeseen alareuna edellä, jonka jälkeen yläreuna napsautetaan kiinni.  Tarvittaessa kohdista kaihdin ikkunaan liikuttamalla sitä sivuttain kannakkeissa.

 

 

Lopuksi laita ketjuliitin ketjuun sellaiseen paikkaan, jossa se estää kangasta rullautumasta liian alas. Lyhennä ketjua tarvittaessa saksilla. Ketju on tärkeää myös kiinnittää seinään lapsiturvalaitteella. Oikea paikka lapsiturvalaitteelle on lasten ulottumattomissa ja sen tulee olla niin kireä, että siihen ei voi jäädä tai kiertyä kiinni.

 

Selaa rullakaihdinvalikoimaamme täältä.

Pisla viimeistelee kotisi.

Avainsanat: ,

Jaa kirjoitus:

0
Pisla-keräilykori