Vinkit rullakaihtimen asennukseen

Rullakaihdin on helppokäyttöinen aurinkosuoja, jolla saa tehokkaasti estettyä auringon valon ja lämmön sekä ulkopuolisten katseet. Se voi olla myös näyttävä osa sisustusta. Lisää vinkkejä kaihdinten valintaan voit lukea aiemmasta blogikirjoituksestamme Suojaa ikkunat kaihtimilla.  Tässä artikkelissa on kerrottu tärkeimmät seikat, joita tulee ottaa huomioon kaihdinta asennettaessa.

Rullakaihtimen mitoitus

Ennen kaihtimen hankintaa on tärkeää selvittää minkä kokoinen kaihdin on sopiva.  Pislalla on useita vakiomittaisia rullakaihtimia, joista yleensä löytyy sopiva koko. Kaihtimien vakioleveydet ovat 70, 100, 120, 140, 160, 180 ja 200 cm, korkeuden ollessa aina 170 tai 180 cm.

 

iSTOCK © M-Production

 

Jos vakiomitat eivät kuitenkaan ole sopivia, on kaihdin mahdollista tilata myös omilla mitoilla, jolloin kaihtimen leveyden voi valita 40 cm – 300 cm väliltä ja jopa 250 cm korkeaksi. Kaihtimen jatkopala tulee kankaan yläosaan, jolloin saumakohta ei näy kaihtimen ollessa ylhäällä. Nykyään suositaan korkeita, lähes lattiaan saakka ulottuvia ikkunoita ja on tärkeää, että kaihdin on riittävän korkea. Jos kaihtimen avaa liian auki ja se rullautuu merkittyä korkeutta alemmas, voi kangas irrota putkelta ja kaihdin rikkoutua.

Mittatilauskaihtimeen voi valita kankaan lisäksi myös kannakkeiden värin, alalistan mallin ja muita yksityiskohtia omaan sisustukseen sopivaksi. Mittatilauskaihtimen voit tilata jälleenmyyjiltämme, rautakaupoista, sisustusliikkeistä ja tavarataloista, kuten K-Rauta ja Kärkkäinen.

Näppärä voi myös itse kaventaa kaihtimen sopivaksi , mutta tämä vaatii jo hieman taitoa ja kärsivällisyyttä (Huom. Day&Night kaihdinta ei voi kaventaa). Ensin kaihtimesta irrotetaan mekanismit ja mahdollinen alalista. Kankaaseen merkitään oikea leveys ja leikataan se. Kangas on tärkeää saada leikatuksi suoraan, koska pienetkin heitot näkyvät kaihdinta rullatessa ja kangas saattaa hankautua mekanismiin. Kun kangas on leikattu sekä putki, että alalista tulee lyhentää sahaamalla. Putken ja kankaan reunaan kiinnitettävän alalistan on hyvä olla noin 5 mm leveämpiä kuin kangas. Jos alalista on ommeltu kujaan, sen tulisi olla noin 5 mm kapeampi kuin kangas. Sen jälkeen kaihdin kootaan ja se on valmis asennettavaksi.

 

 

Huomioi muutama seikka, kun päätät kaihtimen koon:

 

Kaihtimen asennus

Ensimmäisenä valitaan kaihtimelle kiinnityskohta. Kaihtimen voi kiinnittää samoilla kannakkeilla joko seinään tai kattoon, kumpi toimii paremmin. Kiinnityskohta kannattaa valita siten, että ikkuna on mahdollista avata ilman kaihtimen irrottamista, eli laittaa se kiinni joko ikkunan karmiin, seinään reilusti ikkunan yläpuolelle tai kattoon.

iStock © Mikhail Artamonov

 

Ikkunan sijainti ja huoneen sisustus saattaa vaikuttaa siihen, kummalta puolelta rullakaihdinta on helpointa käyttää. Mittatilauskaihtimeen kätisyyden voi valita. Vakiokaihtimissa mekanismi on aina oikealla, mutta sen voi vaihtaa itse melko vaivattomasti: Ota kannakkeet irti putken päistä. Irrota myös putken sisäpuoliset uros- ja naarasosat. Vaihda sisäpuoliset osat putken toisiin päihin ja sen jälkeen kannakkeet. Putken sisäpuolinen naarasosa kuuluu siihen kannattimeen, jossa on mekanismi.

Jos sinulla on asennuslistalla varustettu kaihdin, ovat kannakkeet kiinni asennuslistassa pienillä ruuveilla. Irrota ensin kannakkeet listasta ja sen jälkeen toimi kuten edellä. Kiinnitä kannakkeet lopuksi takaisin listaan.

 

 

Varmista että kaihdin tulee suoraan, muuten kangas rullautuu epätasaisesti ja hankautuu mekanismiin, eikä toimi kunnolla. Käytä vatupassia, koska pienikin heitto vaikuttaa ja silmämääräisesti on vaikea arvioida suoruutta.

Kun olet varmistanut oikean paikan ja kaihtimen suoruuden, merkitse kannakkeiden paikat siten, että kaihdin on paikallaan, vaikka piirtämällä kannakkeen yläkulmaan merkit. Merkitse sitten pelkkien kannakkeiden avulla ruuvien paikat. Tarkista vielä tässä vaiheessa, että merkit ovat suorassa toisiinsa nähden. Ruuvaa kannakkeet kiinni. Laita putki ensin mekanismilla varustettuun kannakkeeseen ja sen jälkeen liu’uta putken toinen pää toiseen kannakkeeseen ja napsauta se paikoilleen. Kannakkeessa on lukitusmekanismi, jonka nappia painamalla kaihtimen saa irti kannakkeesta, vaikka ikkunanpesun ajaksi.

 

 

Jos sinulla on asennuslistalla varustettu kaihdin, on sen asennus huomattavasti nopeampaa ja yksinkertaisempaa. Asennuslistalla varustettuja kaihtimia ovat Screen ja Day&Night, mutta sen saa myös kaikkiin mittatilauskaihtimiin.

Asennuslistan kannakkeiden paikkoja ei tarvitse mitata niin tarkasti kuin perinteisten kannakkeiden. Riittää, että ne ovat sijoitettu tasaisesti kaihtimen leveyteen nähden ja tietenkin suoraan. Kun kannakkeet on kiinnitetty paikalleen, kaihtimen asennuslista asetetaan ensin kannakkeeseen alareuna edellä, jonka jälkeen yläreuna napsautetaan kiinni.  Tarvittaessa kohdista kaihdin ikkunaan liikuttamalla sitä sivuttain kannakkeissa.

 

 

Lopuksi laita ketjuliitin ketjuun sellaiseen paikkaan, jossa se estää kangasta rullautumasta liian alas. Lyhennä ketjua tarvittaessa saksilla. Ketju on tärkeää myös kiinnittää seinään lapsiturvalaitteella. Oikea paikka lapsiturvalaitteelle on lasten ulottumattomissa ja sen tulee olla niin kireä, että siihen ei voi jäädä tai kiertyä kiinni.

 

Selaa rullakaihdinvalikoimaamme ja lue lisää Pislan kaihtimista täältä.

Pisla viimeistelee kotisi.

Avainsanat: ,

Jaa kirjoitus:

0
Pisla-keräilykori