Vinkit saunan pesuun – nauti löylyistä puhtaassa saunassa

Suomalaiset ovat saunakansaa, mutta saunan pesu ja hoito saattavat silti jäädä liian vähälle huomiolle. Sauna olisi hyvä pestä kunnolla kerran tai kahdesti vuodessa. Päätimme koota yhteen vinkit perusteelliseen saunan puhdistukseen. Näitä ohjeita noudattamalla pääset nauttimaan löylyistä puhtaassa ja raikkaassa saunassa.

 

Imuroi pölyt pois

Aloita saunan pesu irrottamalla lauteiden istuinosat, jos ne ovat irrotettavat. Tämän jälkeen sauna olisi hyvä imuroida lattiaa ja kattoa myöten puhtaaksi pölyistä.

Pese sauna

Perusteellisempi saunan pesu olisi hyvä tehdä kerran tai kahdesti vuodessa. Seinille ja katolle riittää imurointi, mutta lauteet tarvitsevat kunnon pesun. Ensin lauteet kastellaan lämpimällä vedellä – tämä avaa puun huokoset ja helpottaa lian irtoamista. Pesuaineena voi käyttää saunan pesuun tarkoitettua saunanpesuainetta, mäntysuopaa tai yleispesuainetta veteen sekoitettuna. Vältä kuitenkin klooripitoisia puhdistusaineita, kloori imeytyy puuhun ja haihtuu hengitysilmaan myöhemmin saunaa lämmitettäessä. Lauteiden pesuun soveltuu hyvin pehmeä harja, sieni tai saunan pesuun tarkoitettu hankauspesin. Lauteet tulisi harjata aina puun syiden suuntaisesti. Pese lauteet ja niiden runko huolellisesti joka puolelta pesuaineliuoksella. Tämä on tärkeää, sillä lika ja hiki valuvat myös lauteiden alapuolelle sekä niiden rakoihin.

Huuhtele pinnat huolellisesti

Kun lauteet on pesty, ne tulisi huuhdella kylmällä vedellä. Kylmä vesi tukkii puiden syyt ja näin lika tarttuu puupintoihin jatkossa huonommin. Lauteet olisi hyvä huuhdella toistamiseen, jotta pesuaine huuhtoutuu varmasti pois.

Pese lattia ja muut pinnat – muista myös lattiakaivo

Pese lopuksi saunanlattia ja muut kaakelipinnat yleispuhdistusaineella. Vaikka saunaa tarvitsee pestä vain harvakseltaan, tulisi kylpyhuone pestä säännöllisesti, jotta lika ja kalkki eivät pinty kaakeleihin. Kerran kuussa on hyvä pesutiheysväli kylpyhuoneelle. Samalla olisi hyvä aina tarkistaa ja puhdistaa myös lattiakaivo.

Kuivaa tuulettamalla

Kun sauna on pesty, sen on hyvä antaa kuivua tuulettamalla sitä ovet auki. Halutessasi voit myös lämmittää saunan, mikä nopeuttaa kuivumista.

Tarkista kiuaskivien kunto

Jos kiukaan kivet alkavat olla huonokuntoisia, ne on syytä vaihtaa uusiin. Merkkejä tästä ovat esimerkiksi lohkeilu, murentuminen ja kuluminen. Kivet kannattaa muutenkin vaihtaa uusiin saunomistiheydestä riippuen vuoden tai parin välein. Uudet kivet parantavat löylyjen laatua ja vaikuttavat myös kiukaan ikään.

Viimeistele saunan ilme

Viimeistele saunan ilme omaan saunaasi sopivilla saunatuotteilla. Kauniit saunatekstiilit tekevät saunasta kotoisan ja löylyistä viihtyisämmät. Pehmeä saunatyyny on ehdoton hankinta, jos tykkää nauttia löylyistä lauteilla makoillen. Saunakiuluja ja löylykauhoja löytyy nykyään jokaiseen makuun ja saunaan. Saatavilla on perinteisiä puukiuluja– ja kauhoja, moderneja alumiinisia saunasettejä sekä paljon kaikkea siltä väliltä. Täydellisen saunahetken puhtaassa saunassa kruunaavat esimerkiksi erilaiset saunatuoksut sekä ihoa hellivä saunahunaja.

Ohjeet saunan pesuun:

 • Irrota lauteiden istuinosat ja imuroi sauna lattiasta kattoon
 • Kastele lauteet lämpimällä vedellä – tämä avaa puun huokoset
 • Pese puupinnat lämpimällä vedellä ja pesuaineella, vältä klooripitoisia puhdistustuotteita
 • Käytä pesussa apuna pehmeää harjaa, sientä tai hankauspesintä
 • Pese lauteet joka puolelta – lika ja hiki valuvat myös lauteiden alapuolelle ja niiden rakoihin
 • Harjaa lauteet aina puun syiden suuntaisesti
 • Huuhtele lauteet kahteen kertaan kylmällä vedellä – tämä sulkee puun syyt ja lika tarttuu niihin huonommin
 • Pese lopuksi lattia ja muut kaakelipinnat yleispuhdistusaineella
 • Puhdista myös lattiakaivo
 • Anna saunan kuivua tuulettamalla sitä ovet auki tai lämmittämällä sauna
 • Viimeistele saunan ilme sopivilla saunatuotteilla

 

Pislan saunatuotteisiin pääset tutustumaan paremmin täällä.

 

 

 

Avainsanat:

Jaa kirjoitus:

0
Pisla-keräilykori