Palosuojelurahaston pääpalkinto Pisla Paloturvalle

Palosuojelurahaston vuoden 2023 Innovaatiopalkinto myönnettiin Pisla Paloturvan kehittäneille vanhempi konstaapeli Anssi Kinnuselle, vanhempi rikoskonstaapeli Sami Kaskimaalle sekä tuotannon työnjohtajalle Henri Rahmille Valtra Oy:stä. Pisla Oy tuli tuli mukaan tuotteen kehitykseen vuonna 2019 ja tehtäväksi jäi sen varmistaminen, että tuote on toimiva, järkevästi valmistettavissa sekä saatavissa.

 

Tulipalo saattaa synnyttää huoneistoon ylipaineen, joka tekee asuntoon sisäänpäin avautuvan välioven avaamisen mahdottomaksi. Tämä ylipaine voi pysyä korkeana jopa useiden minuuttien ajan ja estää asukkaan ulospääsyn asunnosta. Innovaation lähtökohtana oli palomiesten kokemus asuinhuoneistopaloissa, että mennessä sammuttamaan paloa ja avattuaan välioven, kohtaavat he usein eteisestä maahan tuupertuneen ihmisen lähellä ovea.

–    Saimme myös tutkimustietoa, että todennäköinen syy ihmisten tuupertumiseen välioven läheisyyteen asuntopaloissa on se, ettei väliovea ole saatu auki asunnossa vallinneen ylipaineen vuoksi, kertovat innovaatiopalkinnon kehittäjät vanhempi konstaapeli Anssi Kinnunen ja vanhempi rikoskonstaapeli Sami Kaskismaa poliisista sekä tuotannon työnjohtaja Henri Rahm Valtra Oy:stä.
Tuote on suunniteltu asennettavaksi kaksilehtisen (väliovellisen) ovirakenteen sisemmän välioven alkuperäisen lukkorakenteen tilalle. Menetelmälle on myönnetty 31.12.2019 patentti Suomessa sekä tuotteelle hyödyllisyysmallisuoja 7.2.2020.

 

Suomessa syttyy vuosittain lähes 3 000 asuinrakennuspaloa, joissa kuolee kymmeniä ihmisiä. Väliovien rakentaminen uusiin kerrostaloihin kiellettiin Suomessa vuoden 2018 alussa. Niitä arvioidaan kuitenkin olevan käytössä vanhoissa kerrostaloissa jopa satoja tuhansia.

– Palokuolemien määrä on Suomessa asukaslukuun suhteutettuna maailman kärkeä. Tulipalo syttyy aivan arkisissa tilanteissa: keittiöstä, avotulesta, kuten kynttilästä ja tupakasta, tai saunasta. Toivomme, että nyt kehitetty Pisla Paloturva auttaa pelastamaan ihmishenkiä.

Pisla Paloturva tasapainottaa ilmanpainetta

Pisla Paloturva -turvalaite on rakenteeltaan yksinkertainen, joten sen voi asentaa itse välioven lukkorungossa olevan peitelevyn paikalle. Laitteen venttiili tasapainottaa ulko-oven ja sisemmän oven väliin syntyvää ilmanpainetta niin, että välioven saa auki myös tulipalon aikana. Silti laite on huomaamaton.

–  Ovi näyttää asennuksen jälkeen samalta kuin ennen. Pyrimme alusta alkaen siihen, että lopputuloksen on miellytettävä silmää, sanoo Sami Kaskismaa.

Pisla Paloturvan muita hyviä puolia ovat pitkäikäisyys ja edullinen hinta. Kaskismaan kollega Anssi Kinnunen muistuttaa, että jos asunnosta halutaan paloturvallinen, koko ovikompleksin vaihtaminen on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin itse asennettu Pisla Paloturva.

Vastaavaa laitetta ei tiedetä olevan Suomessa eikä muuallakaan maailmassa.

 

LUE LISÄÄ!

Lisätietoja:
Tore Pedersen, ostotoiminnan ja markkinoinnin johtaja, Pisla Oy

tore.pedersen@pisla.fi

Tiedote. Julkaistu: 8.11.2022, 10:30

 

 

 

 

Jaa juttu:

Lisää uutisia

Haemme varastollemme reippaita kesätyöntekijöitä heti tai sopimuksen mukaan alkaviin työsuhteisiin.

Palosuojelurahaston vuoden 2023 Innovaatiopalkinnon ja 25 000 euron palkintoraha myönnettiin innovaation keksineille suomalaispoliiseille.

Pohjois-Espanjalainen Lacunza ja Pisla Oy ovat aloittaneet yhteistyön ja markkinoille tuodaan alkuun 5 erilaista kamiinamallia.

Kaikki uutiset
0
Pisla-keräilykori